Military Watch: Масираният ирански ракетен удар унищожи ключови израелски бази и F-35 стелт изтребители

Military Watch: Масираният ирански ракетен удар унищожи ключови израелски бази и F-35 стелт изтребители Масираният ирански балистичен ракетен удар по цели в Израел, започнат на 1 октомври, беше насочен към военновъздушната база Неватим, наред с други ключови цели в страната. Съоръжението е домакин на двете ескадрили изтребители F-35 от пето поколение на израелските военновъздушни сили, като преди това беше предвидено да приеме трета ескадрила от изтребителите, след като бъдат доставени. Ирански медийни източници съобщиха, че съоръжението е било „напълно унищожено“ при атаката, пише Military Watch.
Кадри от Израел потвърждават въздействието на десетки балистични ракети, които израелската мрежа за противовъздушна отбрана не успя да свали, със засегнати цели, включително централата на разузнавателната агенция Мосад, разположена в Тел Авив, която беше изравнена от атаката. 
Означена като „Истинско обещание 2“, операцията следва една година на ескалиране на напрежението между Техеран и Тел Авив и представлява дългоочаквана ответна атака след  израелския удар срещу Техеран  на 31 юли. По-рано беше съобщено, че Иран се е съгласил да не отмъщава, ако Израел деескалирани враждебни действия. Но нахлуването на Израел и интензивното бомбардиране на Ливан, а също и убийството на ръководството на обединената от Иран  групировка Хизбула се счита за нарушаване на това споразумение.
Докладите сочат, че по-голямата част от F-35 на авиобаза Неватим - над 20 изтребителя - са били унищожени при атаката, като стелт изтребителите представляват една от най-ценните цели в Израел. Съоръжението е широко  наричано  "най-важната въздушна база" на Израел поради  значението на F-35  във флота на страната. Израел разполага само с две ескадрили от скъпите стелт самолети и разчита на тях в голяма степен, тъй като останалата част от бойния флот разчита на до голяма степен остаряла авионика и стари радари с механично сканиране. 
F-35 играят централна роля в израелските  планове за потенциални атаки  срещу Иран, с техните способности за стелт и усъвършенствана авионика, включително системи за електронна война и други функции за потискане на противовъздушната отбрана, което ги прави оптимални активи за подобни операции. Следователно унищожаването на F-35 е важна стъпка към ограничаване на способността на Израел да отговори с по-нататъшна ескалация. Въпреки че Израел има   поръчани F-35 на  стойност трета ескадрила , значителни проблеми  с  производството  доведоха до много дълга опашка за доставка и означава, че Израел едва ще започне да получава новопоръчаните изтребители от 2028 г.
Израелски и западни служители широко подчертаха необходимостта от силен отговор срещу Иран, като съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан заяви: „Ще има сериозни последици за Иран в резултат на тази атака и ние ще работим с Израел, за да гарантираме, че това ще се случи."
Израелските отбранителни сили обявиха, че отговорът им ще бъде „видян от целия Близък Изток“, като израелският външен министър Исраел Кац заявява, че целият „свободен свят“ трябва да подкрепи Израел – препратка към очакваната западна подкрепа за бъдещи израелски атаки. Междувременно влиятелният американски сенатор Линдзи Греъм призова президента Джо Байдън да разреши атаки срещу ирански петролни рафинерии.
Иранският удар демонстрира сериозните ограничения на мрежата за противовъздушна отбрана на Израел, въпреки че страната разполага с най-гъстата и най-сложна мрежа от всички западни играчи - съперничеща само с тази на Тайван.
Израелски медии съобщиха, че министър-председателят Бенямин Нетаняху и редица министри са били принудени да останат в укрепено подземно място в Йерусалим в продължение на часове по време на атаката, като западни кореспонденти съобщиха, че масивни експлозии могат да бъдат усетени в Тел Авив.  Текущото състояние на израелския изтребителен флот остава силно несигурно и наред с  докладваното унищожаване на  авиобаза Неватим, се съобщава за други загуби на изтребители, включително загуби на F-15 в  авиобаза Хацерим. Предишни незначителни загуби също бяха докладвани, но непотвърдени, след засилени  ракетни артилерийски удари на Хизбула срещу съоръжения като военновъздушната база Рамат Дейвид.
02.10.2024, 11:54 часа
274 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha