Литературно четене, посветено на Деня на поезията и музиката, се състоя в Мездра

Литературно четене, посветено на Деня на поезията и музиката, се състоя в Мездра Литературно четене, посветено на 1 октомври - Ден на поезията и Международен ден на музиката (International Music Day), се състоя в НЧ „Просвета 1925“ - Мездра. Организатори на културното събитие бяха Литературен клуб „Христо Ботев“ и Читалищната библиотека. 
По повод двойния празник домакините от Читалищната библиотека подариха на всички присъстващи китка здравец. Вечерта на изящната словесност започна по нетрадиционен начин - с… вицове за поети. 
По време на литературното четене свои авторски поетични творби продставиха Светла Дамяновска („Съзерцание“ I, II и III), Рени Митева („Насъщна“), Павлина Русева („Вярата ми в утрото на бъдното“), Дарина Цветкова („За свободата, любовта и истината“), Величка Христова („Есен“), Надежда Нинова („Вселената ми е побратим“) и Румяна Легярска („Тя споделя и зове“). 
Прозвучаха също избрани стихове от Гьоте („Среща и разлъка“), Христо Ботев („Зададе се облак темен“), Иван Вазов („Ековете“), Елин Пелин („Ековете“, пародия на едноименното Вазово стихотворение), Петя Дубарова („Посвещение“, „Мисли в час“) и Борис Христов („Стената“), изпълнени от Даринка Цонкова, Татяна Манчева, Емилия Гарванска, Тодорка Василева, Лилия Христова и Мирослав Гетов. 
За празничната атмосфера допринесоха откъси от популярни музикални произведения на Йохан Себастиан Бах, Моцарт, Бетхо̀вен, Шуберт и Шопен. 
Следващата съвместна проява на Литературен клуб „Христо Ботев“ и на Читалищната библиотека е на 17 октомври, когато от 17:30 часа в НЧ „Просвета 1925“ ще се състои творческа вечер, посветена на 95 години от рождението на Йордан Радичков и на 75 години от рождението на Виктор Пасков. 
На 30 октомври ще се проведе Отчетно-изборно събрание на Литературен клуб „Христо Ботев“, на което ще бъде отчетена дейността на клуба през изминалия тригодишен период (2021-2024 г.) и ще бъде избрано ново ръководство на художественотворческата формация. 
 
02.10.2024, 11:09 часа
99 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha