Журналист: Рисковете за дестабилизация в РСМ са много сериозни

Журналист: Рисковете за дестабилизация в РСМ са много сериозни „Присъстваме на разголването на македонизма и разкриването на лицата на дълбоката държава в Македония. Политическото лице го (Християн Мицкоски) видяхте. Икономическото и инфраструктурното е Александър Николоски. Лицето на пропагандата е външният министър Тимчо Муцунски. Последната точка за това, че има изцяло нова геополитическа преориентация е църковният въпрос. Отказаха да получат томос от Вселенската патриаршия, а се задоволиха с едно писмо от Сръбската“.
Това заяви журналистът Любчо Нешков.
По думите му политическият елит в Северна Македония работи упорито, зада бъде страната разделена от Европейския съюз.
„За първи път в историята на Европейския съюз една страна кандидат, в случая Северна Македония, не само, че е отделена, а нейният лидер Християн Мицкоски каза, че не иска да бъде част от ЕС. Неговият отговор след решението за разделянето беше „не благодаря“, посочи Нешков.
Според журналиста има огромен риск от дестабилизация и етническо напрежение в Северна Македония. 
„Македонизмът е част от югославката идея и приключва винаги с много кръв. Той е като бързата мода – изглежда много джиджаво и красиво. Опасността е гигантска, защото Сърбия дестабилизира и извърши преврат в Черна гора, непрекъснато се говори за обединение на Сърбия с Република Сръбска. В Македония говорят за стара Сърбия, рисковете са много сериозни“, допълни Любчо Нешков. 
 По думите му Унгария стимулира агресията на Северна Македония срещу България.
„Виктор Орбан със сигурност не е чел Симеон Радев, но ние сме чели Дюла Андраши и знаем, за желанието на унгарците да сеят разделение с цел да имат влияние в региона и го правят повече от 10 години. Тази агресия и пропагандна машина идва от македонските медии, финансирани от Виктор Орбан. Той е в основата на това“, отбеляза журналистът.
По думите му предложението на Виктор Орбан за споразумение с България и посредничество в отношенията с РСМ е стимулиране на гресията.
„Тук не става въпрос за някаква конюктура, а за изцяло създаване на нова политическа, икономическа и военна инфраструктура, защото по трасето Будапеща-Белград, Скопие-Атина имат държава, която се въоръжава с руско оръжие“, допълни Любчо Нешков.
29.09.2024, 13:19 часа
138 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha