ООН: Повече от 30 000 души са преминали в Сирия от Ливан през последните дни

ООН: Повече от 30 000 души са преминали в Сирия от Ливан през последните дни Повече от 30 000 души, основно сирийци, са преминали в Сирия от Ливан през последните 72 часа, на фона на ескалиращия конфликт между израелските сили и тежко въоръжената групировка "Хизбула", предаде Ройтерс, като се позова на агенцията за бежанците на ООН.

Смята се, че около 80% от избягалите през границата хора са сирийски граждани, а останалите са предимно ливанци, заяви Гонсало Варгас Льоса, представител на Върховния комисар на ООН по правата на човека в Сирия. Той каза това пред репортери в Женева по видеовръзка от границата между Ливан и Сирия.

Броят на преминалите границата хора е нараснал повече от два пъти в сравнение с оценките от вчера за около 13 500 души, избягали в Сирия, отчаяни от ситуацията в Ливан, посочва ДПА.
"Както сирийци, така и ливанци бягат от една страна във война  към една страна, която е в криза и конфликт от 13 години – не можем да си представим колко изключително труден е този избор – повече от 30 000 души са направили този избор", каза Льоса.
Според доклади на ООН 110 000 души вече са били принудени да напуснат домовете си в Ливан преди началото на неотдавнашната ескалация. От миналата седмица броят им се е увеличил с повече от 118 000 души, каза координаторът на ООН по хуманитарните въпроси в ливанската столица Бейрут Имран Риза.
27.09.2024, 16:12 часа
82 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha