Внимание, родители! Вижте какъв е най-новият начин за дрогиране сред децата

Внимание, родители! Вижте какъв е най-новият начин за дрогиране сред децата За по-младото поколение хромингът е новият начин за дрогиране, алармира Си Ен Ен.
„Опасната практика е начин за напушване чрез вдишване на въглеводороди чрез неправилно използване на различни продукти, включително перманентни маркери, аерозолни дезодоранти, лак за нокти, бензин и лак за коса“, казва д-р Антъни Пизон, началник на отдела по медицинска токсикология в Медицинския факултет на Питсбъргския университет.
И макар практиката засега да е широко разпространена само в САЩ, в социалните мрежи като ТикТок „новата мода“ може да достигне и до вашето дете. Въпреки че платформата се бори упорито с разпространението на съдържание, свързано с инхалирането на вещества, все още могат да се открият материали по темата.
„Терминът „хроминг“ произлиза от последиците от вдишването на метални бои, които оставят хромирани или метални следи по лицето“, обяснява д-р Пизон.
Често срещаните форми на хромиране включват вдишване през носа или устата директно от контейнера на продукта, или от парцал или найлонова торбичка, напоени с избрания продукт.
„Хората са вдишвали подобни изпарения от векове“, категоричен е педиатърът д-р Бети Чой.
„Според Националното проучване за употребата на наркотици и здравето през 2020 г. в САЩ злоупотребата с инхаланти е достигнала своя връх през 90-те години на миналия век, а през последните две десетилетия се наблюдава тенденция към намаляване. Но през последните години процентът на експериментиране сред тийнейджърите отново се е повишил“, обяснява той.
Някои тийнейджъри са споделили на д-р Чой, че смятат, че в сравнение с други наркотици, хромингът не е голям проблем, тъй като продуктите, с които злоупотребяват, са законно достъпни и често се срещат в ежедневието.
Много щатски законодателни органи са се опитали да ограничат продажбата на тези продукти на непълнолетни.
Признаци, че детето се занимава с тази практика, са честото кървене от носа или ранички в или около устата или носа, които могат да са резултат от химикали, разрушаващи лигавицата на тези части.
Според докторите краткосрочните ефекти, които могат да продължат няколко часа, са подобни на тези при алкохолно опиянение – може да има смесица от еуфория с умора, тромавост, неясен говор или разконцентрираност. Възможни са също гадене, повръщане, сърдечни проблеми, гърчове, мускулна слабост, сънливост или затруднено дишане.
„Последствията от повтарящия се хроминг могат да включват бъбречна или чернодробна дисфункция, електролитни нарушения, невропатия, пристрастяване, мозъчни или сърдечни увреждания, проблеми с паметта и концентрацията, язви, кръвотечение от носа, психични разстройства и промени в настроението като апатия, параноя или раздразнителност“, казват още експертите.
Според тях хромирането може да бъде и фатално, а количеството и честотата, необходими за този изход, са неясни.
27.09.2024, 10:45 часа
365 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha