Израел отхвърли глобалните призиви за спиране на огъня с "Хизбула"

Израел отхвърли глобалните призиви за спиране на огъня с "Хизбула" Израел отхвърли международните призиви за спиране на огъня с "Хизбула", което засили опасенията от мащабен регионален конфликт. Израелските сили продължават с нападенията си срещу Ливан, при които загинаха стотици.
"Хизбула" потвърди, че техният ръководител на звеното за дронове, Мохамед Срур, е загинал при израелски удар.
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че страната му ще продължи да нанася удари по ливанското шиитско движение "Хизбула". При пристигането си в Ню Йорк за Общото събрание на ООН, той подчерта, че политиката на Израел е ясна. По думите му, ударите срещу "Хизбула" ще продължат с пълна сила и Израел няма да спре до постигането на целите си, основната от които е завръщането на жителите на севера в безопасността на домовете им.
Въпреки позицията на Израел, САЩ и Франция се опитаха да запазят перспективите за незабавно 21-дневно примирие, което беше предложено от тях в сряда, и казаха, че преговорите продължават, включително в кулоарите на срещата на ООН в Ню Йорк.
Френският президент Еманюел Макрон заяви, че би било грешка израелският министър-председател Бенямин Нетаняху да откаже предложеното прекратяване на огъня в Ливан и че той ще поеме отговорност за евентуална регионална ескалация.
"Продължаването на войната в Газа насърчава изключително тревожно регионално разширяване на конфликта, чиято основна жертва днес е Ливан. Франция, която винаги е била ясна и очевидно твърдо и систематично е осъждала всички удари и действия на "Хизбула", които също засягат ливанското население и Израел; Франция е против Ливан отново да стане Газа. Израел трябва да спре своите удари и "Хизбула" трябва да спре с отмъщението", заяви Макрон, цитиран от БНР.
САЩ, Европейският съюз и други френски съюзници, както и няколко арабски държави, отправиха съвместен призив за 3-седмично спиране на огъня в Ливан, след като тази седмица израелски въздушни удари убиха стотици и доведоха до разселване на десетки хиляди хора в Ливан.
Призивът за триседмично прекратяване на огъня дойде часове след като в онзи ден началникът на генералния щаб на израелската армия генерал-лейтенант Херци Халеви каза на войниците си да се подготвят за евентуална сухопътна офанзива срещу "Хизбула".
27.09.2024, 09:36 часа
253 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha