"Възраждане" е втора сила преди изборите

"Възраждане" е втора сила преди изборите

За първи път "Възраждане" има реални шансове да бъде втора политическа сила на избори. Тази партия бележи лек ръст в нагласите на избирателите спрямо последния вот за парламент през юни и на старта на предизборната кампания е втора с 15.6%.
Това показват данните на проучване на социологическата агенция "Тренд", направено по поръчка на "24 часа", проведено сред 1003 респонденти в периода 17-24 септември. Резултатите излизат точно в деня, в който официално стартира предизборната кампания за вота на 27 октомври.
Очаквано ГЕРБ-СДС запазват лидерската си позиция с 24.8% от всички гласуващи. Плътно след „Възраждане“ е ПП-ДБ с 15.1% от гласуващите.
Коалицията около Ахмед Доган - „Алианс за права и свободи“, се ползва с подкрепата на 8.5% от гласуващите. Същевременно ДПС-Ново начало на Делян Пеевски изостава с близо 3% и се ползва с доверие на 5.8% от хората. Бариерата от 4% се очаква да прескочат също така БСП-Обединена левица (6.9%) и „Има такъв народ“ (6.9%).
Доста близо до бариерата са партията на Радостин Василев МЕЧ (3,5%) и "Величие" (3,4%).
Същевременно делът на респондентите, посочили, че отбележят „не подкрепям никого“ е 3,9%, но този процент се разпределя между всички формации, отбелязват от "Тренд".
Очакваната избирателна активност, според данните от проучването е между 2 и 2.2 млн. души.
В проучването са тествани две твърдения относно евентуалните компромиси след изборите. Твърдението „след изборите партиите трябва да направят необходимите компромиси, за да се състави редовно правителство“ събира подкрепата на 2/3 от пълнолетните българи, докато 19% са на мнение, че „ако след изборите компромисите са твърде големи, по-добре да има отново избори“.
Продължава недоверието към правителството и президентската институция. 
За последно съвсем близки мнения отрицателно/положително (40% към 39%) за министерския съвет е имало през пролетта на 2022 г., в началото на кабинета с премиер Кирил Петков. След това отрицателното мнение рязко започва да расте с всяко правителство и служебното на Димитър Главчев в момента има 70% недоверие и едва 19% положителни мнения от хората. /виж снимка 1/
Подобни са данните и за президентската институция. За последно Румен Радев е събирал повече положителни от отризателни отзиви през юли 2022 г. (43% спрямо 41%). В следващите месеци недоверието към него нараства и тази тенденция остава трайна. Към момента на проучването на "Тренд" президентската институция се ползва с 38% доверие, при 49% неодобряващи. /виж снимка 2/

27.09.2024, 09:45 часа
300 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha