Есента донесе нова вълна инфекции, COVID-19 води класацията

Есента донесе нова вълна инфекции, COVID-19 води класацията Всяка година с началото на есента рязко се повишава заболяемостта от респираторни инфекции. Има коктейл от инфекции, макар че водещ е COVID-19 – над 50% от всички случаи, за които в момента се търси лекарска помощ.
Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.
Симптомите на COVID-19 са отпадналост, болка по мускулите, главоболие, дразнене в гърлото, хрема, продължителна кашлица, температура. Симптомите отминават за 3-4 дни, обясни доц. Кунчев. По думите му момента в болниците има и хора с по-тежко протичане, с усложнения и тежки пневмонии, но няма нищо общо с картината, която познаваме отпреди две-три години.
Той посъветва болните да се лекуват според симптомите, тъй като някакви кой знае колко ефективни лекарствени средства, които да атакуват директно COVID-19.
"Aко имате кашлица, потискате нея, ако имате главоболие, вземате хапче за главоболие, според това каква е клиничната картина", добави доцентът.
Новите щамове еволюират към това да се предават по-лесно и с по-леко протичане. "Това дава предимства на вируса – да се разпространява, да преминава от човек на човек, което е и основната му цел – да се размножава“, поясни главният държавен здравен инспектор.
По думите му ситуацията не изисква масова ваксинация срещу COVID-19, но ваксината е силно препоръчителна за хората от рискови групи, при които заболяването може да протече тежко и с усложнения.
Вече се поставят и грипни ваксини, като това може да се направи и в следващите месеци, до настъпването на грипната епидемия, допълни доц. Кунчев.
Според доц. Кунчев допълнителният прием на витамини през есенно-зимния сезон е препоръчителен, но не за всички, а само за хора в стресова физическа или психическа ситуация. "Масовото приемане не мисля, че има някакво съществено значение за състоянието на организма“, смята той.
26.09.2024, 15:27 часа
429 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha