За година: С 15% са поскъпнали жилищата у нас

За година: С 15% са поскъпнали жилищата у нас 15% увеличение на цените на жилищата у нас за последната 1 година, сочат данни на НСИ. Данните са за второто тримесечие. Спрямо първите три месеца на годината също се отчита увеличение – с над 3 на сто. 
По-съществен е ръстът в цената на новите жилища – 3.5% спрямо предходното тримесечие. На годишна база (спрямо периода април-юни) увеличението в цените на новите жилища е 15.6 на сто, което е с близо 1% по-голямо от ръста, който се регистрира при съществуващите имоти (14.8%).
Консултантът по недвижими имоти Добромир Ганев заяви в ефира на "Твоят ден'', че пазарът продължава да е активен. "България не е с най-висок темп на ръстовете, около 10 място сме за първото тримесечие. За последните 15 години достигнахме от 28% съотношение на нашите към европейските доходи до 62%, а това е важен фактор за покачване на купуването на имоти, а това е начин за инвестиция на спестявания в активи. Вероятно ще има намаляване на ръстовете на сделки за покупка на имоти заради затрудненията за ипотечно финансиране", коментира той.
От своя страна икономистът Гарабед Минасян сподели, че цените на жилищата демонстрират вътрешните проблеми в икономиката. "Независимо от колебанията през отделните тримесечия и страните, с които сме сравними, има сходна тенденция, прирастът на цените е най-висок в Европа. Увеличават се и незаетите жилища. Цените в България гравитират към европейските реалности. Възникването на пандемията промени пазара. При европейската динамика на цените на жилищата дори има спад", обясни той. 
26.09.2024, 12:36 часа
158 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha