Андрей Райчев: Ще видим Доган в действие, той е майстор на тихите реплики

Андрей Райчев: Ще видим Доган в действие, той е майстор на тихите реплики Ахмед Доган възстановява политическата си форма. Привържениците му са млади хора, които говорят самокритично. Висока политическа техника е да не споменават името на председателя на ПГ на ДПС. Доган е майстор на тихите реплики, а сега прави съюз срещу Пеевски. Връща се към класическата си позиция на истински лидер, който работи всеки ден. Ще видим нещо невиждано от младите - Доган в действие. Това каза в студиото на "Здравей, България" по Нова телевизия социологът Андрей Райчев.
По думите му има данни, които прогнозират деветпартиен парламент. "Над 300 000 души е електоратът на ДПС, в Северозападна България Пеевски лично набра гласоподаватели. Главният електорат обаче са жертвите на Възродителния процес - около 10 000 души, там изборът е Доган или не гласувам. Иначе ми се струва 2:1 или 3:1 за почетния председател, макар че мнозина искат помирение, а не да избират един от двамата", допълни той. 
На свой ред политологът проф. Румяна Коларова смята, че Доган е изгубил страшно много. "Не само от ореола си и не само в политиката, а и в турската общност. Поведението му се интерпретира като страх, не можеш да обясниш защо се криеш. Разделението на електората на ДПС зависи от това накъде ще отиде местната структура, не е заради лидерски сблъсък. Не е толкова важно масата какво предпочитание има. Сигурно има активисти и на страната е на двамата, но борбата е за разпределението на местния актив", подчерта тя.
От своя страна социологът Eлена Дариева посочи, че Доган е заложил на символното, повеждайки листите в Кърджали и Разград.
"Контраходът на Пеевски е издигане на Ерол Мюмюн - кмет на Кърджали. В този МИР разпределението на силите е 3 срещу 4 общини. Много технократски се подхожда, но това може да се окаже много ефективно. Най-големият електорален резервоар са действащите кметове на общини, а това е един от новите моменти в предизборната кампания. Те имат силен мажоритарен потенциал", коментира тя.
25.09.2024, 12:36 часа
233 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha