Ваня Нушева: Не беше лесно, но ЦИК опита да е безпристрастна с двете фракции на ДПС

Ваня Нушева: Не беше лесно, но ЦИК опита да е безпристрастна с двете фракции на ДПС Темата за това как да гласуваме - електронно или на хартия, е силно политически експлоатирана, каза Ваня Нушева от "Прозрачност без граници".
"Не проблемите в технологията, не проблемите в софтуера или в машините са онази предпоставка, за да бъде провокирана дискусия, а по скоро политическите нагласи - интерпретациите на политическите лидери, които са ръководени основно от това дали електронното или хартиеното гласуване би позволило по-ефективно техните избиратели да участват в изборния процес".
Според нея многото изказвания по темата имат обратен ефект и карат хората да имат съмнения в изборния процес:
"Особено когато институциите предприемат някакви действия, трябва много добре и професионално да комуникират различни теми, защото когато един проблем твърде много се преекспонира, тогава започва да се получава вместо ефект - дефект в комуникацията".
По думите ѝ проблемът е, че ангажиментите по изборния процес са разпръснати към различни институции. За да бъде изпълнена една дейност, в нея са включени няколко институции, обясни Нушева и добави, че така всеки се опитва да прехвърли "горещия картоф" към другия. Според нея това е проблем на законодателството.
"Нещата са относително ясни. ЦИК е институцията, която трябва да определя всички параметри на всички материали, да определя необходимите действия на участниците и другите да ѝ съдействат, когато тя няма необходимия административен, институционален или технически капацитет".
В предаването "Преди всички" експертът отбеляза също, че при толкова много избори, които са се провели до момента, нямаме информация за това дали е направена експертиза на качеството на различните видове хартии, които са използвани. По същия начин стоят нещата и с други параметри на материали в изборния процес, добави тя.
"Институциите толкова са забили в дребни детайли, че вече вместо да опитаме да дадем по-голяма яснота за това какво се случва и да имаме по-голямо доверие, сякаш все повече губим доверие в това дали ще бъде добре организиран изборният процес. Затова е важно ЦИК много добре да комуникира всички тези действия, които предприема, и да дава необходимата информация, а също така и да има анализ за това на какво се дължат дефицитите от предходни избори. Ако нямаме анализ, политическите играчи започват да спекулират за причините за един или друг технически проблем", изказа мнението си Ваня Нушева.
Тя коментира и казуса с регистрацията на двете ДПС-та: "Виждаме колко е проблемно решението на ВАС и то тепърва, ако бъде екстраполирано към други действия на ЦИК и други решения на ВАС и на районните съдилища - виждаме какви нови проблеми и нови въпросителни ще отваря. Тук стои големият въпрос за това какви са правомощията на ЦИК - доколко тя има правомощия да формулира още по-конкретни детайли от организацията на изборния процес или трябва механично да прекопира разпоредбите на Изборния кодекс в своите решения и документи".
ЦИК трябва да спазва Изборния кодекс, но той ѝ дава правомощия да урежда конкретни детайли, които няма как един закон да е определил, уточни експертът.
"Тепърва ще видим по какъв начин ще се наложи практиката по отношение на регистрирането на партии и коалиции за следващи избори. Трябва да има изрично ясно упоменаване в Изборния кодекс как се процедира, защото виждаме, че този проблем в партиите стана изключително сериозен проблем, стоящ пред ЦИК, която беше в кръгова отбрана в рамките на първия ден".
По отношение на казуса с двете фракции на ДПС ЦИК се опита да постъпи безпристрастно, което не беше никак лесно, коментира Нушева и добави обаче, че начинът, по който е комуникирала, е бил проблемен. Според нея ЦИК трябва да разполага с правомощия да урежда и по-конкретни детайли по организацията на изборния процес, когато не са вписани в Изборния кодекс.
Първото слабо място в целия процес ще е определянето на съставите на секционните избирателни комисии от страна на районните комисии, смята Нушева и прогнозира:
"Вероятно е отново да не бъде постигнато съгласие и всички решения да бъдат прехвърлени по веригата до РИК, в последствие до ЦИК, до окръжните административни съдилища. Напрежението между членовете на СИК е претендент и на застъпници на двете фракции в спорещата партия - очевидно е фактор, който силно ще влияе".
Тя напомни, че не трябва да се изключва и влиянието на корпоративния, купения и контролиран вот, който ще бъде използван като фактор за мобилизиране на подкрепа, която социолозите няма как да уловят.
23.09.2024, 13:18 часа
104 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha