ЦИК и "Сиела" подновиха войната за хартията на бюлетините

ЦИК и "Сиела" подновиха войната за хартията на бюлетините Отново се разгоря конфликт между Централната избирателна комисия (ЦИК) и частната фирма "Сиела Норма" заради хартията, на която машините за гласуване отпечатват бюлетините.
На последните няколко избора се забелязват странни проблеми с някои от устройствата – не принтират правилно бюлетините или направо пускат бели листове хартия. От "Сиела" обявиха, че проблемът е в поръчаната от ЦИК специална хартия, осигурявана от печатницата на БНБ, на която машините отпечатват бюлетините. Комисарите яростно отричат и обвиняват компанията, че всява недоверие в машинния вот.
Директорът на "Сиела" Веселин Тодоров заяви, че препоръките за хартията, които дава фирмата му на ЦИК, са били променени. "Хартията не съответства на изискванията на принтерите (на машините – бел.ред.). Може да се правят каквито искат изследвания в каквито си искат лаборатории, но статистически е факт, че 50 пъти се е вдигнала щетимостта. Това не може да се предизвика от това, че са амортизирани машините или принтерите. Лабораторията бих я попитал какви точно изследвания са направени, а шефът на печатницата - дали са правили експерименти с тази хартия и, ако не са, откъде знае, че тя съответства", каза Тодоров.
От ЦИК са много чувствителни по темата, което се видя от факта, че пуснаха публична позиция – нещо, което много рядко правят. Комисарите посочват, че доставчик на специализираната хартия е печатницата на БНБ, на която твърдят, че предоставили "пълните изисквания към хартията, предназначена за работа на принтера на СУЕМГ А-4 Модел 517, предоставени от производителя на машините "Смартматик Интернешънъл Холдинг Б.В." и от "Сиела Норма" АД". От ръководството на печатницата са уверили ЦИК, че произведаната от тях хартия изцяло отговаря на тези изисквания, и това е било "установено и чрез изпитвания в акредитирани лаборатории".
ЦИК се е ядосала и на твърдения на Тодоров за цената, която комисията ще плати на фирмата за подготовката и поддръжката на машините за изборите на 27 октомври. ЦИК не разполага със собствен технически капацитет, за да се погрижи за това и редовно плаща на "Сиела" да свърши работата. Компанията е поискала и получила с 1 милион повече от първоначално предложената оферта от ЦИК, която беше 7 457 460 лв. без ДДС. Това не е неочаквано – случвало се е и преди, а и "Сиела" редовно е единственият кандидат по обществената поръчка, така че може да си позволи да диктува условия. Самият Тодоров беше казал, че ако офертата им за по-висока цена не бъде удовлетворена, няма да се захванат със задачата.
"Комисията не влиза в роля "да се пазариш и да искаш по-ниска цена", както твърди г-н Тодоров, а в качеството си на държавен орган защитава целесъобразното, ефективно и ефикасно изразходване на публични средства, които се осигуряват от държавния бюджет", ядосано коментират комисарите твърденията на шефа на "Сиела". И накрая призовават "да се преустановят всички неверни твърдения и внушения в публичното и в медийното пространство, които целят да всеят недоверие в машинното гласуване".
Кой ще отговаря при евентуални нови проблеми с машинния вот – ЦИК или "Сиела", това така и не се разбра. При досегашните неприятности никой не е поемал отговорност.
22.09.2024, 11:35 часа
183 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha