Атанас Илков: Няма опасност за хората след откритото радиоактивно вещество в Пловдивско

Атанас Илков: Няма опасност за хората след откритото радиоактивно вещество в Пловдивско Няма данни за други количества америций 241. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. Припомняме, че при специализирана операция на МВР, ДАНС и прокуратурата в Пловдив бяха открити 80 плочки с радиоактивното вещество.
Министърът уточни, че проведената акция е предотвратила възможността част от веществото да бъде изнесено и насочено в друга посока. Илков увери, че няма опасност за живота и здравето на хората, които живеят в близост до мястото, където е съхранявано веществото. Той посочи също, че двама от задържаните остават в ареста, има повдигнати обвинения срещу тях. Те са криминално проявени с регистрирани престъпления срещу собствеността.
Всичко е много специфично и не трябва да допускаме каквато и да била грешка в разследването, така че лицата да получат ефективно и високо наказание, заяви още Атанас Илков.
Министърът на вътрешните работи коментира и подготовката за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври. Той съобщи, че в министерството са постъпили няколко сигнала, но по думите му те "не са с някаква сериозна тежест".
"Сигналите са за лица, които евентуално ще участват в купуване и продаване на гласове, но на този етап няма нищо конкретно като факти и информацията е много обща. Независимо от това, тя подлежи на проверка, след което ще бъде докладвана на прокуратурата", каза Илков.
21.09.2024, 14:10 часа
90 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha