"Сиела Норма" ще получи исканите 1 млн. лева повече

"Сиела Норма" ще получи исканите 1 млн. лева повече Започва процесът по удостоверяване на съответствието на машините за изборите на 27 октовмри. С жребий бяха изтеглени десет серийни номера на устройствата. След процедурата служебният премиер призова частни фирми да не взривяват изборния процес. Причината - фирмата вносител на машините поиска с 1 милион лева повече. Частният склад, в който се пазят близо 13-те хиляди държавни машини, също е поискал още пари.
С 1 милион лева повече от първоначално предвидените 9 милиона ще даде Централната избирателна комисия за инсталирането и поддържането на машините. За това са се договорили от комисията и единственият кандидат - фирмата-вносител на устройствата "Сиела Норма".
Вчера в ефира на БНТ от фирмата предупредиха, че ако не получат исканата от тях сума, може да няма машинно гласуване. Днес стана ясно и че собственикът на частния склад, в който се пазят устройствата, иска по-висок наем. Служебният премиер Димитър Главчев заговори за натиск и изрази надежда да няма пречки пред машинното гласуване.
"Аз се надявам да не се стигне дотам, макар че има не само в тази посока, натиск, да го нарека, за повишаване на цени, има такъв и при склада, който съхранява машините. Надявам се да не се стигне дотам, тъй като това ще бъде много голям скандал. Търговците са български граждани, които са отговорни и знаят, че ще взривят процеса, не вярвам да поемат такъв риск", подчерта Димитър Главчев, служебен министър-председател.
Главчев посочи, че държавата няма как да вземе отношение.
"Това са търговски отношения между ЦИК и съответните контрагенти. Не смятам, че и двата търговеца са ощетени по някакъв начин, нито "Сиела", нито частният склад", подчерта Главчев.
"Тъй като са в етап на договаряне - да се определи дали или по някакъв начин може да бъдат намалени тези средства, така че да бъдат възможни за държавата. Както вие всички знаете, поради постоянното повтаряне на изборите, сумите не е ок да бъдат качвани", смята Валентин Мундров, министър на електронното управление.
От "Сиела Норма" предупреждават и за това, че хартията за машините не е подходяща и че води до проблеми с принтерите. На последните избори се разпечатваха масово бели, къси или непълни бюлетини.
"Дали хартията отговаря или не, е в прерогативите на ЦИК, която е предала изискванията към печатницата на БНБ, такива, каквито са подадени от изпълнителя", обясни министър Мундров.
На случаен принцип днес бяха изтеглени десет номера на машини, с което се дава старт на процедурата по удостоверяване. Тя ще завърши с довереното изграждане на софтуера, а всички етапи ще са публични. В залата, в която това ще се случва, вече има инсталирана камера със звук. От Министерството на електронното управление се надяват така да се сложи край на всички съмнения в машините.
21.09.2024, 10:12 часа
127 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha