New York Times: Израел е създал мрежа от фиктивни компании за производството на експлодиращите пейджъри

New York Times: Израел е създал мрежа от фиктивни компании за производството на експлодиращите пейджъри Пейджърите започнаха да изпращат съобщения в синхрон малко след 15:30 часа във вторник в Ливан, предупреждавайки оперативните служители на "Хизбула" за съобщение от тяхното ръководство.
Но съобщенията не са от лидерите на бунтовниците, а са изпратени от големия враг на "Хизбула" и за секунди сигналите са последвани от  експлозии и викове от болка и паника по улиците, магазините и домовете в Ливан.
Според свидетели и видеоматериали взривовете, задвижвани само от няколко грама взривно вещество, скрито в устройствата, са накарали възрастни мъже да излетят от мотоциклети и да се блъснат в стени. Хора, които пазаруват, падат на земята, гърчейки се в агония, а от джобовете им излиза дим.
Мохамед Авада, на 52 г., и синът му шофирали до един мъж, чийто пейджър се взривил. "Синът ми побесня и започна да крещи, когато видя как ръката на мъжа отлетя от него", обясни Авада, цитиран от New York Times. 
До края на деня загиват поне десетина души, а повече от 2700 са ранени, много от тях - осакатени. На следващия ден още 20 души са убити, а стотици ранени, когато в Ливан отново експлодират пейджъри. Някои от загиналите и ранените са членове на "Хизбула", но други не. Четири от загиналите са деца.
Израел нито потвърди, нито отрече каквато и да било роля в експлозиите, но 12 настоящи и бивши служители на отбраната и разузнаването, които са били информирани за нападението, твърдят, че израелците стоят зад него, като описват операцията като сложна и дълго подготвяна. Те са говорили пред Ню Йорк Таймс при условие за анонимност.
Взривените пейджъри и уоки-токита са последният залп в продължаващия от десетилетия конфликт между Израел и базираната от другата страна на границата в Ливан "Хизбула". Напрежението ескалира след началото на войната в ивицата Газа.
Подкрепяните от Иран групировки, сред които и "Хизбула", отдавна са уязвими за израелски атаки с помощта на сложни технологии. През 2020 г. например Израел уби висшия ядрен учен на Иран с помощта на робот с изкуствен интелект, управляван дистанционно чрез сателит. Израел също така е използвал хакерски атаки, за да попречи на иранското ядрено развитие.
"Беше ясно", каза притеснен ръководителят на "Хизбула" Хасан Насрала, че Израел използва мобилни мрежи, за да определи местоположението на своите агенти.
"Питате ме къде е агентът", заяви Насрала пред последователите си в публично телевизионно обръщение през февруари. "Казвам ви, че телефонът в ръцете ви, в ръцете на жена ви и в ръцете на децата ви е агентът".
След това той отправи призив: "Сложете го в метална кутия (телефонът) и го заровете".
От години той настоява "Хизбула" да инвестира вместо това в пейджъри, които при всичките си ограничени възможности могат да получават данни, без да издават местоположението или друга компрометираща информация, според разузнавателните оценки на САЩ.
Именно тогава служителите на израелското разузнаване видяха възможност, пише Ню Йорк Таймс. 
Още преди Насрала да реши да разшири употребата на пейджъри, Израел е задействал план за създаване на фиктивна компания, която да се представя за международен производител на пейджъри.
По всичко личи, че BAC Consulting е унгарска компания, която е имала договор за производство на устройствата от името на тайванската компания Gold Apollo. Всъщност според трима разузнавачи, запознати с операцията, тя е била част от израелско прикритие. Те твърдят, че са били създадени и поне две други фиктивни компании, за да се прикрие истинската самоличност на хората, създаващи пейджърите: израелски разузнавачи.
BAC Consulting е приемала обикновени клиенти, за които е произвеждала редица обикновени пейджъри. Но единственият клиент, който наистина е имал значение, е "Хизбула", а нейните пейджъри далеч не са обикновени. Според трима служители на разузнаването те са били произвеждани отделно и са съдържали батерии, примесени с взривното вещество PETN.
Пейджърите започнали да се доставят в Ливан през лятото на 2022 г. в малки количества, но производството бързо се увеличило, след като Насрала осъдил мобилните телефони.
Някои от опасенията на Насрала са подтикнати от съобщения от съюзници, че Израел се е сдобил с нови средства за хакване на телефони, активиране на микрофони и камери от разстояние, за да шпионира собствениците им. Според трима служители на разузнаването Израел е инвестирал милиони в разработването на технологията и сред "Хизбула" и нейните съюзници се е разпространил слухът, че никаква комуникация по мобилен телефон - дори и криптираните приложения за съобщения - вече не е безопасна.
Насрала не само забранява мобилните телефони на срещите на оперативните работници на "Хизбула", но и нарежда подробностите за движенията и плановете на "Хизбула" да не се съобщават по мобилните телефони, твърдят трима служители на разузнаването. Офицерите на "Хизбула", нарежда той, трябва да носят пейджъри по всяко време, а в случай на война пейджърите ще се използват, за да се съобщи на бойците къде да отидат.
През лятото доставките на пейджъри за Ливан се увеличават, като според двама служители на американското разузнаване хиляди от тях пристигат в страната и се разпространяват сред офицерите на "Хизбула" и техните съюзници.
За "Хизбула" те са защитна мярка, но в Израел разузнавачите наричат пейджърите "бутони", които могат да бъдат натиснати, когато моментът настъпи. Този момент, изглежда, е настъпил тази седмица.
В речта си пред кабинета по сигурността в неделя министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че ще направи всичко необходимо, за да даде възможност на повече от 70 000 израелци, прогонени от сраженията с "Хизбула", да се завърнат у дома, съобщават израелски медии. Според него тези жители не могат да се върнат без "фундаментална промяна в ситуацията със сигурността в северната част на страната".
Във вторник е издадена заповед за активиране на пейджърите.
Според трима служители на разузнаването и отбраната, за да задейства експлозиите, Израел е задействал пейджърите да изпращат съобщения на арабски език, които са изглеждали като изпратени от висшето ръководство на "Хизбула".
Секунди по-късно в Ливан настъпва хаос.
При толкова много ранени хора линейките пълзят по улиците, а болниците скоро се препълват. "Хизбула" съобщи, че поне осем нейни бойци са били убити, но в битката са били въвлечени и цивилни. 
В южната част на Ливан, в село Сарааин, едно младо момиче, Фатима Абдула, тъкмо се е прибрало у дома от първия си ден в четвърти клас, когато чува, че пейджърът на баща ѝ започва да пищи, разказва леля ѝ. Тя вдигнала устройството, за да му го донесе, и го държала в ръка, когато то се взривило и я убило. Фатима е била на 9 години.
В сряда, когато хиляди хора се събраха в южните предградия на Бейрут, за да присъстват на погребението на открито на двама души, убити при взривовете, хаосът се повтори, след като последваха нови експлозии.
"Изключете си телефона!", крещяха някои. "Извадете батерията!", викаха други. Скоро глас по високоговорителя на погребението призова всички да направят това.
За ливанците втората вълна от експлозии е потвърждение на урока от предишния ден: Сега те живеят в свят, в който най-обикновените комуникационни устройства могат да се превърнат в инструменти на смъртта.
Една жена, Ум Ибрахим, спря репортер насред бъркотията и го помоли да използва мобилен телефон, за да се обади на децата си. Ръцете ѝ трепереха, тя набра един номер и след това изкрещя: "Изключете телефоните си сега!", пише още New York Times. 
19.09.2024, 13:12 часа
187 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha