Земята ще има втора Луна

Земята ще има втора Луна Земята е на път да се сдобие с нов естествен спътник. Минилуна ще бъде с нас през следващите два месеца, но това не е първото ѝ посещение и няма да е последното, съобщава Science Alert.
Тази „временна минилуна“ е всъщност малък астероид, широк около 10 метра. Той е известен като 2024 PT₅ и е открит едва миналия месец. Изчисления на неговия път сочат, че той ще се превърне в сателит на Земята на 29 септември.
Минилуната ще бъде нашият малък спътник в продължение на 56,6 дни, завършвайки една пълна обиколка около Земята. На 25 ноември скалата ще се освободи от нашата гравитационна схватка, връщайки се на пътя си около Слънцето.
2024 PT₅ ще мине за последно сбогом на 9 януари 2025 г., доближавайки се на 1,8 млн. км от Земята, преди отново да се отправи към непрогледната тъмнина, посочва изданието.
Това обаче не е последният път, в който ще видим 2024 PT₅. Очаква се тя да се завърне на 8 ноември 2055 г. Няма да бъде толкова уютно обаче следващият път, тъй като ще прелети на дистанция от 5,2 млн. км.
Космическата скала е открита на 7 август от Системата за последно предупреждение за астероиден земен удар (ATLAS). Това се случило ден преди тя да направи най-близкото си преминаване до Земята, преминавайки само на 567 000 км, което е 1,5 пъти от дистанцията на (нормалната) Луна.
Астрономи от университета „Комплутенсе“ в Мадрид изчисляват орбитата на 2024 PT₅, като използват данни от базата за малки тела на JPL въз основа на 122 наблюдения в продължение на 21 дни.
Астероидът се намира на траектория с форма на подкова и се движи сравнително бавно, което води до кратка медо(мини-)лунна фаза със Земята.
2024 PT₅ изглежда принадлежи към група близки до Земята обекти, наречени Арджуни, които обикалят около Слънцето на приблизително същото разстояние, форма и ъгъл като Земята.
Тази траектория прави малко вероятно 2024 PT₅ да е изкуствен космически боклук, който ATLAS е забелязвал да се насочва към нас и преди.
Това не е и първото родео на астероида. Астрономите проследяват с голяма степен на сигурност пътуването му 60 години назад в миналото, преди да очертаят съдбата му и 30 години напред в бъдещето. Извън този период данните стават малко по-неясни поради близкото взаимодействие със системата Земя-Луна.
Преди тазгодишното си приближаване 2024 PT₅ е направил сравнително близки прелитания през февруари 2003 г., април 1982 г. и март 1960 г.
Последният път обаче, когато е бил на разстояние под 1 млн. км, е през октомври 1937 година.
19.09.2024, 12:36 часа
220 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha