Втората вълна на атаки: Паника в Ливан след избухването на преносими радиостанции

Втората вълна на атаки: Паника в Ливан след избухването на преносими радиостанции

Паника в Ливан и страхове от задълбочаване на кризата в Близкия изток след втората вълна от експлозии на безжични комуникационни устройства. Най-малко 20 души са загинали, а повече от 450 са ранени в сряда, само ден след серията смъртоносни взривове на пейджъри на членове на проиранската групировка "Хизбула".
Този път са избухнали радиостанции от типа уоки-токи в южните предградия на столицата Бейрут, долината Бекаа и Южен Ливан - райони, смятани за крепости на "Хизбула". 
Разузнаването в Ливан смята, че зад двете атаки стои Израел, откъдето обаче досега няма официален коментар. Все пак министърът на отбраната на страната обяви "нова фаза във войната“ с акцент на север, където е границата с Ливан.
"Вярвам, че сме в началото на нов етап от войната и трябва да се адаптираме. Това важи за всички. Със сигурност за тези, които са във въздуха или контролират случващото се във въздуха, защото позицията тук е по-силна. Това не е "Хамас". Това е нещо друго и ние трябва да се подготвим. На първо място, центърът на тежестта се измества на север. Това означава, че преместваме ресурсите, силите и енергията си в северна посока. Не сме забравили заложниците, нито целите си на юг", заяви Йоав Галант, министър на отбраната на Израел.

19.09.2024, 08:21 часа
171 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha