Тържествено откриха новата учебна година в СУ „Христо Ботев“-Враца, стотици ученици прекрачиха прага му /снимки/

Тържествено откриха новата учебна година в СУ „Христо Ботев“-Враца, стотици ученици прекрачиха прага му /снимки/ Откриха тържествено новата учебна година в СУ „Христо Ботев“ във Враца, видя репортер на BulNews.
Събитието се състоя в двора на врачанската Алма Матер, а част от неговите официални гости бяха областният управител Николай Николов, кметът на града Калин Каменов, главният архитект на общината Митко Анатолиев, председателят на Обществения съвет към СУ „Христо Ботев“ Нели Николова, председателят на Училищното настоятелство на СУ „Христо Ботев“ Юлиян Кирилов и др.
Директорът на най-модерното училище в региона Виктор Кръстев поздрави всички ученици за новата учебна година.
„Първият учебен ден е вълнуващ празник за всички. Вече три поколения СУ „Христо Ботев“-Враца отваря врати за своите ученици, разкрива необятния свят на познанието, чертае пътища пред себе си, към другите и света. Поколения врачани са се изучили тук и милеят за старото училище, а нашата мисия е да съхраним традициите и да откликнем на модерния свят.
Скъпи ученици, бъдете любознателни, старателни във всеки час и всеки ден! И помнете, че сте Ботевци, а това е дълг и отговорност!“, каза Виктор Кръстев в приветственото си слово.
Областният управител Николай Николов и кметът Калин Каменов също поздравиха учениците на старта на новата учебна година. Те им пожелаха да бъдат мотивирани, да вярват в успехите си и да не се отказват пред мечтите си.
По време на тържеството бе отслужен молебен за здраве на всички ученици и учители, а след това директорът Виктор Кръстев удари първият училищен звънец, с което официално бе открита новата учебна година. По традиция първи прагът на училището прекрачиха първокласниците.
Новият прием, както всяка година, бе реализиран успешно: две паралелки 1-и клас, четири в 5-и, както и две след завършен 7-и клас – „Обществени науки – История и цивилизация“ и „Асистент на лекар по дентална медицина“. Специалността „Социална работа с деца и семейства в риск“ е единствената в област Враца и предизвика голям интерес сред учениците и общността. Записаните в нея за втора поредна година ще изучават социална, консултативна, педагогическа и детска психология.
Със старта на новата учебна година, в едната паралелка 2-и клас ще продължи да се реализира обучението на ученици чрез игрови подходи по метода на д-р Мария Монтесори. За целта класната им стая е специално оборудвана за нуждите и развитието на децата съобразно иновативния метод.
Учебната година стартира с 691 ученици, разпределени в 27 паралелки от 1 до 12 клас, като децата, обхванати в целодневно обучение са 394 и 16 групи ЦОУД.
Училищната среда е приведена в пълна готовност за присъствени учебни занятия на учениците, съгласно нормативните изисквания на Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката.
За първа учебна година мярката „Без телефони в училище“ се прилага за всички ученици от 1 до 12 клас. Другата новост е осигуряването на персонални лаптопи за всички ученици във втори гимназиален етап – 11 и 12 клас за целите на обучението по всички предмети.
Продължава провеждането на едносменен режим на обучение, като учебните занятия за всички ученици ще започват в 8:00 часа.
Учениците от 1 до 7 клас ще се обучават в централната сграда, а тези от 8 до 12-и ще провеждат занятията си в База 2, както и в кабинетите на основната сграда на елитното учебно заведение.
Учениците от гимназиален етап ще провеждат профилираното си обучение в кабинета по история и STEM лабораторията. Кабинетът по история е реновиран и модернизиран. В него могат да се видят реплики на два от най-емблематичните за българската история предмета – мечът и пръстенът с монограм от погребението на хан Кубрат. В кабинета се намира изградената и вече функционираща витрина за временни експозиции, както и библиотека, които ще се обогатяват с артефакти в бъдеще.
Спортните часове и занимания за всички ученици ще се провеждат в многофункционалната спортна зала на училището.
16.09.2024, 11:09 часа
3061 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha