Три са версиите за катастрофата на военния самолет

Три са версиите за катастрофата на военния самолет Човешка грешка, техническа неизправност или неправилно зададена команда са трите версии, по които работи разследването на катастрофата с тренировъчния самолет L-39 ZA "Албатрос", при която вчера на обяд в авиобаза "Граф Игнатиево" загинаха военните пилоти майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин. Това съобщи майор Христо Анчев от военната прокуратура в Пловдив, който наблюдава делото.
"Ще се назначават експертизи, разпитват се свидетели", посочи Анчев. По думите му засега не се налага втори оглед, тъй като местопроизшествието е запазено, но трябва да бъде обезопасено заради боекомплекта в самолета. "Вероятно ще се налага обезопасяване, тъй като доколкото знам самолетът е бил с въоръжение, имало е снаряди. Това вече е работа на военните, което ще стане в съвсем скоро време", каза Анчев.
По-рано прокуратурата съобщи, че черната кутия на катастрофиралия самолет вече е предадена за експертиза. Иззета е цялата документация, свързана с планирането и осъществяването на полета, както от авиобаза "Граф Игнатиево", така и от базата в "Долна Митрополия". Към материалите по досъдебното производство са приобщени и видеозаписи, които показват движението на учебно-бойния самолет непосредствено преди катастрофата. 
Продължават разпитите на свидетели и на длъжностни лица от въоръжените сили на Република България, имащи отношение към инцидента. През днешния ден ще бъде извършен допълнителен щателен оглед на мястото на инцидента, допълва прокуратурата.
"Черната кутия е намерена и по мнение на военните, които разбират от тези неща, общо взето е сравнително запазена. Може би ще се разчете. Но това вече ще го каже експертът. Това са предварителни данни", каза прокурор Анчев.
"Съдебно-медицинската, т.е. причината за смъртта на двамата летци, тя ще стане бързо. Но тези техническите няма. Казвам ви го от опит от другите авиопроизшествия", обясни още прокурорът. 
14.09.2024, 15:02 часа
1223 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha