Представиха традиционни местни ястия на кулинарния събор в Берковица /снимки/

Представиха традиционни местни ястия на кулинарния събор в Берковица /снимки/ Събор с кулинарна изложба и конкурс на традиционни местни ястия от селищата в подножието на връх Ком, организиран от МИГ - Берковица и Годеч, се проведе днес, съобщиха от местната администрация.
Председателят на Управителния съвет на МИГ - Берковица и Годеч и кмет на Община Берковица Радослав Найденов бе специален гост на празника.
В рамките на събора посетителите имаха възможност да опитат вкусни ястия от бабините рецепти като моружняк, фръцало, бурения, лютеница от картофи и чукан лук, курбан чорба, пълнени чушки с ориз и орехи, блага баница, яхния от коприва, както и да си закупят ръчно изработени изделия от занаятчийския базар.
Атмосферата на празника допълниха буйните хора и песни на фолклорните състави от местни и гостуващи читалища. Тази пъстра шарена черга от аромати, вкусове, обреди, обичаи, песни и музика ни върна по калдъръмените улички на миналото.
Основната цел на сдружението е територията на МИГ-Берковица и Годеч да се превърне в динамична селска среда, с подобрено качество на живот, чрез стимулиране на предприемачеството и ефективно използване на местните ресурси.
За постигането на целта, насочена към оживяване на територията, са определени три равнопоставени приоритета – хората да живеят по-пълноценно, при по-добри условия, при съхранена околна среда, уповавайки се на традициите си.
14.09.2024, 13:45 часа
1227 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha