Зимбабве умъртвява 200 слона заради сушата

Зимбабве умъртвява 200 слона заради сушата
Зимбабве ще умъртви 200 слона, тъй като е изправена пред безпрецедентна суша, довела до недостиг на храна. Този ход ще се справи с нарастващата популация на животните, заяви органът за защита на дивата природа в страната.
Министърът на околната среда каза пред парламента, че в Зимбабве има „повече слонове, отколкото са необходими“. Правителството е инструктирало Управлението на парковете и дивата природа на Зимбабве (ZimParks) да започне процеса на умъртвяване, съобщи "Гардиън".
200-те слона ще бъдат отстреляни в райони, където са регистрирани инциденти с хора, включително Хванге, в който се намира най-големият природен резерват в Зимбабве, обясни генералният директор на ZimParks Фултън Мангвания.
„Обсъждаме със ZimParks и някои общности да направим нещо подобно на това, което направи Намибия. Да умъртвим слоновете и да мобилизираме жените да изсушат месото, да го опаковат и да гарантират, че то ще стигне до някои общности, които се нуждаят от протеини“, каза министърът на околната среда на Зимбабве, Ситембисо Ньони пред „Гласът на Америка“:
Зимбабве е дом на около 100 000 слона - втората по големина популация в света след Ботсвана.
Благодарение на усилията за опазване на околната среда, Хванге е дом на 65 000 от животните, което е повече от четири пъти повече от капацитета му, според ZimParks. За последен път Зимбабве е извършила клане на слонове през 1988 г.
Съседна Намибия съобщи този месец, че вече е убила 160 диви животни в рамките на планирано избиване на повече от 700, включително 83 слона, за да се справи с най-тежката суша от десетилетия.
Зимбабве и Намибия са сред редица държави в Южна Африка, които обявиха извънредно положение заради сушата.
По оценки на ООН около 42% от зимбабвийците живеят в бедност, а властите твърдят, че около 6 милиона души ще се нуждаят от хранителни помощи през периода от ноември до март, когато храната е най-оскъдна.
14.09.2024, 13:34 часа
652 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha