Концесионерът на летище София обещава Терминал 3 да е готов до 2031 г.

Концесионерът на летище София обещава Терминал 3 да е готов до 2031 г. През 2031 г. летище София ще има нов терминал, с който ще може да обслужва три пъти повече пътници, отколкото сега. Концепцията на концесионера е таксите да останат най-ниските в региона, а летището да бъде въглеродно неутрално, съобщиха днес представители на концесионера "СОФ Кънект" на пресконференция.
Проектът за нов терминал е на стойност 500 млн. лв., а изграждането ще започне през лятото на 2026 г.
Общият капацитет ще достигне до 20 милиона пътници годишно. За сравнение - през 2023 г. са обслужени 7.2 млн. пътници.
Терминал 3 ще включва сграда на 3 етажа с 52 гишета за чекиране, пешеходна връзка с терминал 2 и метрото, 13 линии за проверка с капацитет до над 3 хил. пътници на час, 6 линии за багаж, съобщиха стопаните на летището.
Общата търговска зона с площ от 10 декара ще има магазини, заведения и услуги.
Концептуалният дизайн е дело на българска фирма. Площта на терминала ще бъде 65 хил. кв. метра, с 10 хил. кв. м по-голяма от терминал 2.
На представянето присъстваха служебният министър на транспорта Красимира Стоянова, председателят на инвестиционния "Меридиам" Тиери До и главният изп. директор на компанията оператор "СОФ Кънект" Хесус Кабайеро. По думи на Кабайеро компанията има амбиции софийската аерогара да стане основна за региона поради ключовото й местоположение на Балканите и Източна Европа. Амбициите им са летището да получи 5 звезди - най-високият стандарт за обслужване на клиенти, задаван от Skytrax - института за пазарни изследвания, специализиран в авиацията. Справка в сайта на Skytrax показва, че в момента с 5 звезди са отличени 7 регионални летища, между които тези на Бахрейн, Баку, Чънду.
10.09.2024, 16:30 часа
822 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha