И двете ДПС-та отказаха да изпълнят указанията на ЦИК, ще сезират институции

И двете ДПС-та отказаха да изпълнят указанията на ЦИК, ще сезират институции И двете коалиции, които искаха да участват в изборите с марката ДПС в името си, отказаха да изпълнят указанията на Централната избирателна комисия, която поиска да представят документи, че ДПС не е част от нито едно от двете обединения. Коалицията около Ахмед Доган дори внесе жалба до ВАС срещу въпросните указания.
От коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС" са уведомили Централната избирателна комисия, че възразяват срещу указанията. 
„Ще сезираме всички институции, които имат отношение по въпроса. Не може в една демократична държава, органът по администриране на изборите да не може да даде входящ номер и вместо това да дава указания. Ние нямаме намерение да подаваме никакъв документ, че ДПС е една законно регистрирана политическа партия, която не трябва да бъде в нашата коалиция”, каза председателят на „Земеделски народен съюз” Румен Йончев. Той твърди, че не са били уведомени официално, че трябва да доказват, че ДПС не е част от тяхната коалиция - ЦИК просто пратили мейл.
Румен Йончев коментира още, че практиката при регистрациите на партиите за участие в изборите в ЦИК в продължение на десетилетия е – „първият по време – първи по право”. „За първи път ЦИК измени на тази практика и не прие първият по време да бъде първи по право. Това е сериозен проблем на изборния процес и опорочаването му в самото начало”, заяви той.
От другата коалиция  - около председателя Делян Пеевски, вчера също са отказали да се съобразят с препоръката на ЦИК.
08.09.2024, 09:13 часа
314 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha