Амазонско племе уби двама дървосекачи, навлезли в земите им в Перу

Амазонско племе уби двама дървосекачи, навлезли в земите им в Перу Двама дървосекачи в перуанската Амазонка са убити, а други двама са в неизвестност след сблъсък с Машко Пиро – местно племе, което е изолирано от останалата част от света, съобщи местна правозащитна организация, цитирана от Ройтерс.
Сблъсъкът е станал на 29 август в района на Мадре де Диос, в който се намира и светилището Мачу Пикчу.
„Дървосекачи, които са проправяли пътека в гората, са били нападнати със стрели от членове на племето“, съобщава Даниел Пена, говорител на ФЕНАМАД - организация, която представлява повече от 30 общности в региона и преди това е лобирала пред правителството за защита на горите на племето Машко Пиро.
Даниел Пена добавя, че двама работници са убити от стрелите, друг е ранен, а двама са в неизвестност.
Министерството на културата на Перу съобщи за инцидента на 2 септември и заяви, че разследва случая заедно с прокуратурата и полицията.
Член на Междуетническата асоциация за развитие на дъждовните гори в Перу (AIDESEP), която представлява коренното население в перуанска Амазония, посочи, че лицензът на компаниите за дърводобив трябва да бъде отнет, тъй като племената, които са част от коренното население в Перу, са силно уязвими.
Според снимки, публикувани от неправителствената организация Survival International, през последните месеци членове на Машко Пиро са били забелязвани извън тяхната територия заради дърводобивната промишленост.
06.09.2024, 16:04 часа
433 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha