Надежда Йорданова: ВСС е с изтекъл мандат, няма легитимност да избира нов главен прокурор

Надежда Йорданова: ВСС е с изтекъл мандат, няма легитимност да избира нов главен прокурор

Висшият съдебен съвет (ВСС) е с изтекъл мандат и няма демократична легитимност да избира нов главен прокурор за следващите 7 години на Република България. Това заяви народният представител от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Надежда Йорданова в кулоарите на парламента.
Йорданова подчерта, че Прокурорската колегия на ВСС планира да започне действия за възобновяване на процедурата за избор на нов обвинител номер едно. По думите ѝ планът на мнозинството във ВСС е в идните месеци да избере нов главен прокурор, който ще заеме поста за следващите 7 години. Това става ясно от публикувания дневен ред от заседанието на 9 септември, вносител на точката е Стефан Петров. „Призоваваме ВСС да не прави това“, каза тя.
„От ПП-ДБ сме внесли законопроект още на 1 август тази година, с който се казва, че бивш Съдебен съвет с изтекъл мандат не може да избира нито главен прокурор, нито председател на Върховния административен съд, нито председател на Върховния касационен съд“, каза депутатът от ПП- ДБ Надежда Йорданова. Тя призова да се положат всички усилия демократичната отчетност и доверие в институциите най-сетне да бъде установена.
Цветан Василев потвърждава за наличието на над 500 милиона лева, които са несъбрани кредити от фирми, свързани с Делян Пеевски. Това каза на свой ред депутатът от ПП-ДБ Лена Бориславова в кулоарите на Народното събрание.
„Надявам се да има достатъчно данни, за да може прокуратурата да не продължи да затваря очите си пред данни за извършени престъпления, включително от политически лица“, каза още тя.
Бориславова заяви, че поемат ангажимент в рамките на днешния ден да изпратят допълнителна информация.

05.09.2024, 12:36 часа
250 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha