Завърши традиционното "Забавно лято в библиотеката" в Мездра

Завърши традиционното "Забавно лято в библиотеката" в Мездра Библиотеката при Народно читалище "Просвета 1925" Мездра организира в продължение на два месеца изяви под мотото "Забавно лято в библиотеката“. Те преминаха в три основни направления. 
В понеделник заниманията бяха посветени на четене на творби от препоръчителните списъци, отбелязване на годишнини от рождението на детски писатели, известни български личности, от написване на „Рибния буквар“, „Под игото“ и др. В сряда заниманията засегнаха теми от историята на България, годишнини от рождението на български владетели, от героични битки и важни исторически събития. В петък заниманията бяха посветени на творене в различни приложни изкуства, основно рисуване, оцветяване,  работа с пластелин, изработване на гривни, на гипсови сувенири, на книжка и др.
Като цветна нишка през тези изяви преминаха няколко срещи с изтъкнати учители и творци от Мездра, които с радост и голямо желание приеха да бъдат доброволци в библиотеката – от Пенсионерски клуб „Мездрея,  художничката и поетесата Светла Дамяновска, историкът Данаил Димитров като изтъкнат шахматист по кореспондентски шах и беседа за древната история,  Красимира Каменова, която подари 68 исторически карти, Рени Митева представи двете си детски книги „Две весели приказки“ и „Копривени въженца“ и среща с Иван Кръстник - автор на поредицата от три детски книги „Приключенията на Сърцатко”. 
Посетен бе  Регионален исторически музей Враца и Етнографски музей „Софроний Врачански" - Враца. Заниманията бяха с още много теми и годишнини. Отбелязани бяха 190 години от рождението на Съба Вазова. Почетени бяха д-р Петър Берон и неговият „Рибен буквар“, както и писателите Леда Милева, Дора Габе, Константин Константинов, Светослав Минков, Елин Пелин, Иван Вазов и други.
Закриването  на инициативата беше отбелязано с литературно-музикални програма с танци, песни и рецитация на стихове от децата Георги, Дара, Радина, Кера, Виктория, Преслава и Мариета, които сами измислиха танците и си избраха кои стихове да представят на публиката.   
01.09.2024, 08:50 часа
369 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha