Вкарват в затвора младеж от Лом, откраднал алкохол от магазин в Чехия, ще лежи у нас

Вкарват в затвора младеж от Лом, откраднал алкохол от магазин в Чехия, ще лежи у нас Окръжен съд – Монтана отказа изпълнението на Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от Окръжен съд – Парадубице, Република Чехия, с която се иска предаването на българския гражданин Н. Б. Ц. от Лом, по обвинение за извършена в Чехия кражба на две бутилки алкохол, за което е осъден на 9 месеца лишаване от свобода.
На 2-ри януари 2022 г. в град Парадубице 24-годишният Н. Б. Ц. е откраднал две бутилки алкохол на обща стойност 698 чешки крони от магазин. Престъплението, посочено от чешките съдебни власти има аналог в българския Наказателен кодекс. Деянието е извършено, макар че на 30.03.2021 г. Н. Б. Ц. е излежал присъда „Лишаване от свобода" за срок от осем месеца - отново за кражба, постановена от Окръжния съд в град Бенешов.
Съдът мотивира отказът да бъде изпълнена съответната ЕЗА спрямо Н. Б. Ц., защото той е трайно свързан с територията на Република България – където е неговото постоянно местоживеене, както и на семейството му. С оглед на това, съдът прие наказанието „Лишаване от свобода" в размер на 9 месеца по присъдата на Окръжния съд в Парадубице от 31.01.2022г. да бъде изтърпяна на територията на Република България. Окръжен съд – Монтана взе мярка за неотклонение „задържане под стража" на Н. Б. Ц., за осигуряване приключването на производството във връзка с привеждането в изпълнение на наказанието „Лишаване от свобода".
Решението подлежи на обжалване и/или протест пред Софийски апелативен съд в 5-дневен срок.
28.08.2024, 10:27 часа
741 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha