Ето кой е Атанас Илков - новото предложение за вътрешен министър

Ето кой е Атанас Илков - новото предложение за вътрешен министър Преди минути кандидатът за втори мандат служебен премиер Димитър Главчев предложи за вътрешен министър шефа на националната полиция Атанас Илков. 
Тази година той ще навърши 60 г. Това е пределната възраст за служба в МВР. Политическият пост на министър обаче може да удължи престоя му във вътрешното министерство.
Илков е полицай от далечната 1987 г. Кариерата му започва в Пазарджик като криминалист. Работил е в сектора, който се занимава със затворниците. След това е назначен в националната полиция, а от 2013 г. в началото на кабинета “Орешарски” е шеф на Криминална полиция там. В този период той планира акцията в Лясковец, която трябва да неутрализира барикадиралия се местен жител Петко Петков. Там са изпратени командоси, а Петков стреля по тях. Убива баретата Емил Шарков. След това Илков е уволнен, но съдът го възстановява в МВР.
Така е назначен за шеф на Криминална полиция в Пловдив през 2016 г. Когато директорът Пламен Узунов става първият служебен министър на вътрешните работи в кабинет, назначен от Румен Радев, Илков заема неговото място. По-късно, при третото правителство на ГЕРБ, е пратен да ръководи ОДМВР - Кърджали, а през 2020 г. го “понижават” до шеф на Центъра за специализация и полицейска подготовка в Казанлък. Връща се в националната полиция като зам.-директор при Бойко Рашков през август 2021 г. Година по-късно вече е директор на полицията и 2 г. оттогава е на този пост, където оцеля при два редовни и два служебни кабинета.
Завършил е право в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград - където са учили още Делян Пеевски и Иван Гешев.
Името му се обсъждаше като вероятен кандидат още при подготовката на проваления проектокабинет на Горица Грънчарева-Кожарева. Тогава съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков свърза с Делян Пеевски и Бойко Борисов.
„Първият тест за Горица Грънчарова-Кожарева е кой ще бъде нейното предложение за МВР министър. Ако е Калин Стоянов, Атанас Илков или Стоян Темелакиев, ще означава само едно - Делян Пеевски назначава министрите и в нейния кабинет“, заяви на 9 август Кирил Петков. В крайна сметка Кожарева предложи Калин Стоянов и това бе повод президентът Радев да не подпише указа за назначаване на кабинета.
"Борисов и Пеевски искат да направят Атанас Илков шеф на МВР. 
Мария Габриел ни предлагаше него за министър на вътрешните работи преди Калин Стоянов.
Тогава го отхвърлихме заради Лясковец и Пеевски, разбира се. 
Не сме си променили мнението и днес.
Само масово гласуване на изборите ще им обърка сметките. Нищо друго!", написа Петков снощи. 
Заради буреносните атаки срещу Калин Стоянов не било лесно да се намери кандидат за поста.
Няколко души отказали, а самият Илков трудно приел поканата, пише 24 часа. 
26.08.2024, 10:27 часа
838 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha