Феномен! Странна гледка в нощното небе над Северозапада, ето на какво се дължи /снимки+видео/

Феномен! Странна гледка в нощното небе над Северозапада, ето на какво се дължи /снимки+видео/ Необичайна гледка озари нощното небе над Северозапада и други места в България, научи агенция BulNews. Странни светлини смаяха хората, които заляха социалната мрежа със снимки и видеа на феномена. 
Все още няма официална информация на какво се дължи явлението. Експерти обаче коментират, че най-вероятно става въпрос за разпаднал се сателит. 
Небесният спектакъл се разигра около 21.20 часа. Група светещи обекти прелетяха като метеорити. Мнозина решиха, че това са астероиди, навлизащи в нашата атмосфера. Други предположиха, че това са падащите звезди на Персеидите, макар че техният пик беше преди десетина дни.
Хора от редица населени места в Западна България споделиха кадри от гледката, които бяха разпространени от Метео България. Най-много са от Северопазапада – феноменът е забелязан и във Врачанско, и в Монтанско, и във Видинско, но има кадри и от София, Перник и др. 
Пред БНТ астрофизикът доц. Камен Козарев обясни, че все още е рано да се определи какъв е обектът. "Прилича на по-голям обект, който се е разпаднал при влизане в атмосферата. За момента не е ясно и дали е естествен или направен от човек", каза той.
Според директора на обсерваторията в Рожен Никола Петров със сигурност това не е метеор или астероид, а отломки от изкуствени спътници на Земята с големината на кола или по-скоро автобус. "От това, което видях във видеото те са прекалено бавни, така че по-скоро са остатъци от изкуствен апарат", коментира той пред БНТ.
Много е възможно обектът да е разпадащ се сателит. На сайта aerospace.org може да се види регистър на сателити, които предстои да навлязат или вече са навлезли в земната атмосфера. На вчерашната дата - 25 август, за района на България е регистриран обект на компанията "Старлинк" на Илон Мъск. Сателитът с номер 1257 е бил изстрелян на 18 март 2020 г. За момента обаче няма официална информация за края на полета му в орбита, уточнява БНТ.
Общият брой на отпадъците от човешка дейност в космоса е милиони и трилиони. От 1957 г. човечеството е изстреляло почти 10 000 спътника в околоземна орбита. От тях само 2700 продължават да работят. Стойността на тази техника е милиарди долари, но е по-евтино да я зарежем в космоса, отколкото да я приберем. Старите спътници си правят компания с хиляди ракети и отпадъци от износване, сблъсъци и експлозии. Може да са болтчета и парчета метал, но може и да е нещо по-екзотично. Обект №43205 например е напълно изправната "Тесла Роудстър" (и нейният шофьор манекен), изстреляна от Илън Мъск през 2018 г. Обект № 24779 e капсула с праха на Джийн Родънбъри - създателят на "Стар Трек", пратен в Космоса от фирма, специализирана в тези странни траурни услуги.

*Водещата снимка е от Видинско 











26.08.2024, 09:45 часа
3934 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha