ВСУ използваха ново мощно оръжие срещу Русия

ВСУ използваха ново мощно оръжие срещу Русия Украйна е използвала днес за първи път ново оръжие - ракета-дрон "Паляниця". "Врагът бе поразен", заяви украинският президент Володимир Зеленски. Той не уточни къде именно е бил използван дронът и какво е поразил. "Това е нашия нов метод за възмездие срещу агресора. Благодаря на всички, които допринесоха за това. На всички разработчици, производители и на нашите воини. На Русия ще й е сложно даже да произнесе името на това, което я удари. Ще й е сложно да му противодейства. Но ще й е много лесно да разбере защо това й се случва", каза още Зеленски.
Тази нощ ВСУ атакува с дронове склад за боеприпаси във Воронежка област. Взривовете продължават вече почти 9 часа. Пострадали са двама души, съобщи губернаторът на региона Александър Гусев. "Дежурните сили на ПВО и средствата за радиоелектронна борба унищожиха няколко безпилотни летателни апарати. В резултат на падане на фрагменти избухна пожар, предизвикал детонация на взривоопасни обекти", допълни той. Евакуирани са около 200 души. В района на три населени места е обявено извънредно положение.
Руското МО твърди, че над Воронежка област са свалени пет украински дрона.
"Няма да отстъпим пред болния дядо от Червения площад. Украинците винаги връщат дълговете си и бумерангът на злото се връща към враговете ни", заяви още Зеленски в обръщение към нацията по случай 33-ата годишнина от незавимостта на Украйна, която страната чества на 913-ия ден от началото на руската агресия от 24 февруари 2022 г. 
 "Украйна. Нашата земя. Дадена от Бог. Целувана от слънцето. Разлюляна от ветровете. Закалена с огън. Защитена от своите синове и дъщери. Не може да се обърка с нищо друго. Не може да бъде подарена на никого. Честит Ден на незавимостта на Украйна", казва Зеленски.
Обръщението си той е записал в Сумска област - близо до източната граница, откъдето украинските въоръжени сили (ВСУ) наскоро започнаха голямото си настъпление в руската Курска област. Зеленски обещава по-нататъшно възмездие на враговете на Украйна, говорейки за "бумеранг на злото".
"Украинците винаги си връщат дълговете. И който желаеше бедствие на нашата страна, ще го получи у дома си. С лихва. Който искаше да сее зло на нашата земя, ще жъне неговите плодове на своята територия. Това не е пророчество, не е злорадство, не е сляпа мъст. Това е закономерност. Справедливост. Бумеранг на злото. И пускането му започна недалеч от мястото, където записвам това обръщение", казва Зеленски.
Украинският президент нарича Владимир Путин "болния дядо от Червения площад" и дава да се разбере, че Украйна тепърва ще си възвръща територии.
"Няма да дадем да бъде превърната в сива неутрална зона земята, където по право трябва да се вее синьо-жълто знаме. Няма да ни диктува каквито и да е червени линии болният дядо от Червения площад, който постоянно заплашва с червеното копче", казва Зеленски.
Той казва още за Путин, че има избледнели очи, а руската армия нарича "орки", летищата на Русия - "проклети", а територията на Курска област - "блата". Самата Русия Зеленски нарича "терористична държава №1" и добавя, че украинското православие "прави стъпка към освобождение от московските дяволи".
"Преди 33 години Украйна се възроди на световната карта, а сега печели сърцата на целия свят. Тя вдъхновява със смелост и служи за пример как не трябва да се страхуваме от Путин и обединява света около себе си. В 21-и век терористите трябва да са в международния съд в Хага, а не във Валдай (б.р. - луксозната резиденциа на Путин)", казва още Зеленски и добавя, че Украйна ще бъде отново свободна.
24.08.2024, 14:43 часа
351 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha