Разследване: Стотици британци търсят партньор за самоубийство

Разследване: Стотици британци търсят партньор за самоубийство Разследване на ВВС установи, че повече от 700 души в Обединеното кралство са публикували в уебсайт, промотиращ самоубийството, в търсене на човек, с когото да умрат.
Сайтът, чието име ВВС не съобщава, има секция само за членове, където потребителите могат да търсят партньор за самоубийство.
Разследването установи също, че престъпници са използвали сайта, за да се насочат към уязвими жени.
През декември 2019 г. 28-годишният син на Анджела Стивънс, Брет, пътува от дома си в Мидландс до Шотландия, за да се срещне с жена, с която е установил контакт в „темата за партньори“.
Двойката наела апартамент в Airbnb и прекратила живота си заедно.
„Липсва ми всичко в Брет, усмивката му, заразителният му смях“, казва Анджела.
След смъртта на сина си тя прекарва години в проучване на сайта, подкрепящ самоубийствата, и по-специално на темата за партньорите.
„Това е много опасно място“, казва Анджела.
Тя го сравнява с тъмна версия на приложение за запознанства.
„Къде другаде бихте намерили партньор, с когото да отнемете живота си?“, казва тя. „Това е абсолютно отвратително.“
Сайтът насърчава потребителите да сложат край на собствения си живот - и предлага инструкции как да го направят.
Разследване на Би Би Си през март установи, че повече от 130 британци може да са сложили край на живота си, след като са използвали химикал, промотиран от сайта.
Членовете публикуват своята възраст, пол, местоположение и предпочитан метод на смърт в търсене на човек, който да умре заедно с тях.
Сестрата на Хелън Кайт, Линда, е обявила, че си търси партньор през 2023 г.
Това е форум, който „се възползва от отчаяни души“, казва Хелън. „Секцията за партньори ги насочва по неизбежния път към смъртта.“
„Аз съм на 54г., [жена], живея близо до Лондон“, пише Линда. „Мога да пътувам и бих могла да платя за хотел, ако това е подходящо. Очевидно би било добре първо да разговаряме.“
Линда се свързала с мъж чрез темата за партньори и се срещнала с него в хотел в Ромфорд, Източен Лондон.
Двамата консумират токсичен химикал и умират заедно на 1 юли 2023 г.
Хелън вярва, че всеки ден „невинни жертви, търсещи подкрепа, биват улавяни“ от форума, „без да бъдат възпрепятствани от властите“.
Това причинява „неописуема мизерия и страдание на тези, които са оставени“, казва тя.
През септември 2023 г. другата сестра на Хелън - Сара, съсипана от загубата на Линда, също влиза във форума, поглъща същия токсичен химикал и умира.
По време на разследването излиза наяве още един тревожен аспект на темата за партньорите.
Изглежда, че престъпници я използват, за да се насочат към уязвими и склонни към самоубийство хора, особено жени.
През 2022 г. съдът в Глазгоу осъди 31-годишният Крейг Макинали, който  е отговорил на поредица от публикации в темата за партньори, публикувани от млади жени, които са търсели някой, с когото да умрат. Той е убедил една от тях, уязвима 25-годишна жена, да дойде в апартамента му.
Макинали я душил многократно, докато тя изгубила съзнание.
Макинали е арестуван в дома си, където е установено, че е предлагал подобни „съвети и помощ“ на други млади жени със склонност към самоубийство.
С всички тях се е запознал в темата за партньори. Една от тях е била 22-годишната румънска студентка Роберта Барбос.
В съобщенията, видени от Би Би Си, Макинали казвал на Роберта, че има „адски много опит“, и обещавал да бъде с нея „през целия път“.
Роберта се срещнала с Макинали веднъж и след това отказала да се вижда с него отново - но през февруари 2020 г. сама отнела живота си.
„Това е като нещо от филм на ужасите, от друг свят“, казва майката на Роберта, Мария Барбос. „Не можех да повярвам, че подобен уебсайт изобщо съществува. Това са болни мозъци.“
На Макинали е наложена заповед за доживотно ограничаване (OLR) - присъда, запазена в Шотландия за най-тежките случаи на сексуални и насилствени престъпления, с изключение на убийство.
Съгласно нейните условия той е осъден на минимум две години и три месеца затвор и надзор до края на живота си.
По време на разследването е установено, че през последните две години някои потребители на форума дори са пътували в чужбина, за да се срещнат с партньори.
Знае се за два случая, в които мъже от САЩ са пътували до Обединеното кралство, за да се срещнат и да „помогнат“ на уязвими млади жени в плановете им за самоубийство.
В единия случай мъж от Минесота е долетял до Обединеното кралство и е останал в хотел повече от седмица с 21-годишна жена, с която се е запознал в мрежата.
На 11-ия ден от споделянето на хотелската стая младата жена поглъща токсичен химикал и умира.
Мъжът твърди, че е спял, когато тя е приела веществото, и се е обадил на службите за спешна помощ, когато е разбрал какво е направила.
Той е бил арестуван и разпитан от полицията, но е бил освободен без обвинение и му е било разрешено да отлети за вкъщи.
Предишното консервативно правителство въведе през 2023 г. Закон за онлайн безопасност, който според него ще позволи на регулаторния орган Ofcom да предприеме действия срещу уебсайта.
Новата лейбъристка администрация заявява, че се ангажира с новия закон и е „решена да предприеме действия, за да спре тази вреда онлайн“.
Говорител каза: „Искаме да въведем тези нови защити възможно най-скоро.“
Джули Бентли, главен изпълнителен директор на „Самаряни“, казва, че законът ще предотврати вредите само ако има реален ефект:
„Правителството и Ofcom трябва да гарантират, че малките платформи, представляващи висок риск за обществото, се регулират в пълната степен на закона.“
Ofcom все още провежда консултации за това как най-добре да приложи закона, а правомощията му за прилагане ще влязат в сила едва в края на тази година.
Регулаторът признава, че тъй като сайтът е малък и е базиран в САЩ, ще бъде „доста трудно“ да се предприемат правни действия срещу него.
23.08.2024, 16:22 часа
423 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha