Първо в BulNews! Ето кои са арестуваните от Монтана и Враца при акцията на ГДБОП за пране на пари

Първо в BulNews! Ето кои са арестуваните от Монтана и Враца при акцията на ГДБОП за пране на пари Вече е ясно кои са двамата бизнесмени от Монтана и Враца, които бяха арестувани при акция на ГДБОП и НАП във връзка с разследване на организирана схема за пране на пари, укриване и избягване на плащането на данъци при търговия със зърно и торове.
На 9 август стартира операция на територията на градовете София, Монтана, Враца и Плевен за документиране на престъпната дейност на организирана група, съобщи официално старши комисар Калин Литов, заместник-директор на ГДБОП.
Групата е изградила верига от фирми, чрез които се ощетява държавният бюджет. В хода на разследването е установено, че за периода от 2021 година до средата на тази година са нанесени щети в особено големи размери за държавния бюджет - от 9 милиона лева.
В хода на операцията са претърсени 27 адреса. Задържани са 9 лица, като с повдигнати обвинения и привлечени към наказателна отговорност са шест. Едно от тях е с подписка, а две са с парична гаранция.
В хода на разследването са установени лица, които са били пълномощници на фирмите. За период от почти две години едно от лицата е изтеглило на каса сумата от 57 000 000 лева – пари, които са служили да се създава привидност на сделките, че всичко е легално.
Парите са били превеждани по сметките на фирми, които са контролирани от организирана престъпна група, и още същия ден са били изтегляни на каса. Част от парите, които са генерирани, са инвестирани в недвижима собственост и луксозни автомобили. Единствената цел е била да се прикрие собствеността и произходът на средствата, обясни Калин Литов.
Разследване на агенция BulNews установи кои са задържаните лица от Северозападна България.
Първият е Антон Пецов Тошев от врачанското село Селановци. Доскоро той е бил собственик на дружеството „Тоби агро къмпани“, но то вече е прехвърлено на съпругата му Цветелина Кръстева. През 2020 година фирмата декларира 50 000 000 оборот, но с твърде ниска печалба. През следващата 2021 г. дружеството направо избухва - в данъчната си декларация посочва оборот от 101 000 000 лева. За сравнение, през същата година гигантът „Холсим“ декларира само 80 милиона лева. Още тогава светва сигнална лампичка и службите започват да разплитат схемата.
Антон Тошев е стар познайник на органите на реда. Преди около 10-ина години лежа в следствения арест в Бургас заради обвинения за злоупотреби със зърно. Очевидно силата му е в игричките в тази област, тъй като и сега отново е обвинен в съмнителни сделки със зърно.
Вторият задържан е Камен Димитров Каменов от Монтана. Мъжът е собственик на фирмите „Кам-78“, „Кам-78 Евротранс“. През 2020 година е посочил в данъчната си декларация оборот от 27 000 000 лева. През следващата година е обявил пред НАП приблизително същият оборот - 27 000 000 лева. Очевидно тук схемата е работила по начин, който да не предизвиква съмнения в ревизорите.
Досъдебното производство се ръководи от Софийската градска прокуратура. И към момента продължават действията по разследването. Във вторник е гледана и мярката на втора инстанция на задържаните. Има 3 лица, които са задържани под стража.
22.08.2024, 10:36 часа
12080 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha