Откриха шест тела в потъналата суперяхта край Сицилия

Откриха шест тела в потъналата суперяхта край Сицилия Водолази откриха шест тела в потъналата край бреговете на Сицилия суперяхта, на борда на която изчезнаха британският милиардер Майк Линч и шефът на "Морган Стенли" Джонатан Блумър. Три дни водолази се опитваха да проникнат в помещенията на луксозния плавателен съд, който лежи на дъното на Средиземно море. Днес следобед най-сетне бе направен пробив в издирването и за кратко време в следобедните часове бяха открити и шестте тела. Четири вече са извадени на брега, предстои същата операция и за останалите.
Яхтата Bayesian потъна в ранните часове на 19 август, след като бе връхлетяна от буря край Сицилия. Оттогава се издирваха шестима души:
- бизнесменът Майк Линч, основател на ИТ фирмата Autonomy и наричан британския Бил Гейтс;
- дъщеря му Хана Линч, 18-годишна студентка;
- Джонатан Блумър, шеф на банката "Морган Стенли";
- съпругата му Джуди Блумър;
- Крис Морвило, партньор в правната кантора Clifford Chance;
- Неда Морвило, съпруга на Крис Морвийпо и дизайнер на бижута.
В понеделник бе открито тялото на главния готвач на яхтата Реналдо Томас.
Вече са идентифицирани две от телата - те са на банкера Джонатан Блумър и на юриста Крис Морвило, предава "Гардиън". Според "Дейли Телеграф", са установени и Майк Линч и дъщеря му Хана.
Потъването на яхтата Bayesian се следи от цял свят заради необичайните детайли на инцидента и профила на изчезналите в него. По ирония на съдбата милиардерът Майк Линч искал да отпразнува с това пътуване благополучната развръзка от поредица дела в САЩ, където бе разследван по 15 обвинения за измами около продажбата на Autonomy на технологичния гигант "Хюлет Пакард". През 2011 г. Линч продаде компанията си на "Хюлет Пакард" за 11,1 млрд. долара. Преди месец бе оправдан и всички обвинения свалени.
Мистерията около трагедията край Сицилия се заплете още повече и след като стана ясно, че съдружникът на Линч - Стивън Чембърлейн, е загинал този уикенд, след като е бил блъснат от автомобил, докато тича за здраве. Няма съмнения за умишлени действия около смъртта на Чембърлейн.
От понеделник насам експерти и яхтсмени по цял свят коментират как се е стигнало до трагедията при такава луксозна и добре оборудвана яхта. Коментират се дефекти в дизайна на плавателния съд, високата й мачта - със своите 75 м тя е най-високата алуминиева мачта в света, подвижният кил - много стабилен при спуснато положение, но дестабилизиращ в прибрано, и т.н. Осветли се честотата, в която край бреговете на Сицилия се наблюдават внезапни бури и торнадо - много по-разпространено явление, отколкото сме свикнали да мислим. Коментира се, че климатичните обстоятелства все по-често ще водят до такива екстремни явления - тази година много по-често температурата на морската вода край Сицилия е надхвърляла 30 градуса, а именно това е фактор за нестабилно време и внезапни бури.
22.08.2024, 13:39 часа
380 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha