Прокуратурата поиска постоянен арест за Румен Гайтански-Вълка

Прокуратурата поиска постоянен арест за Румен Гайтански-Вълка Прокуратурата е внесла в съда искане за постоянното задържане в ареста на бизнесмена Румен Гайтански-Вълка. Очаква се до края на деня да има съдебно решение. В понеделник изтича срокът на 72-часовото задържане, наложено от прокурор.
Гайтански бе арестуван след като сам се предаде на властите. Той е разследван заради отпуснат от държавната Българска банка за развитие (ББР) кредит от почти 150 млн. лв. на близка до него фирма.
Обвинеями по това дело са още двама души – бившият шеф на ББР Стоян Мавродиев, който продължава да се води в неизвестност и адвокатът и бивш съдия Иван Георгиев, който миналата седмица бе освободен срещу 50 хил. лв. гаранция.
Делото бе възобновено след едно прекратяване на миналата година. Разследването срещу Гайтански, който минава близък до почетния председател на ДПС Ахмед Доган, бе активирано след конфликта между последния и Делян Пеевски.
Иначе за кредита от ББР има публична информация от години. През юни 2019 г. свързаната с Румен Гайтански - Вълка компания "Роудуей кънстракшън" получава рекорден кредит за 148.5 млн. лв., за да придобие друга свързана с него фирма - "Пътстройинженеринг". Срокът за връщане на заема е 2029 г.
Дружеството, обект на покупката, е сравнително малък местен играч, базиран в кърджалийското село Груево, чиито годишни обороти до онзи момент са между 5 и 16 млн. лв. Предишният собственик на "Пътстройинженеринг" е "Био майнинг" - компания, която е собственост на Гайтански.
На 5 май м.г. делото е прекратено поради липса на доказателства за извършено престъпления по служба. Година по-късно делото е възобновено, за да се разследва длъжностно присвояване.
19.08.2024, 15:45 часа
556 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha