Депутатите на Доган питат прокуратурата дали ще обвини Пеевски за КТБ

Депутатите на Доган питат прокуратурата дали ще обвини Пеевски за КТБ Депутатите от ДПС-Доган попитаха в петък прокуратурата дали ще повдигне обвинение на санкционирания по глобалния закон "Магнитски" Делен Пеевски заради фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ).
Преди ден бившият мажоритарен собственик на банката Цветан Василев обяви пред парламента, че Пеевски и майка му са получи директно и индиректно около 500 млн. лв. от КТБ. Той допълни, че Пеевски стои зад операцията, довела до фалита на КТБ, защото не е искал да върне тези пари.
Цветан Василев говори за това от години, но за първи път бе поканен да направи изявление пред българска институция в четвъртък. След това изявленията му бяха пратени в прокуратурата, която е длъжна да ги провери.
"В последните дни обществото е свидетел на вълна от прокурорски акции и разследвания. Вчера пред Народното събрание бяха направени разкрития, свързани с фалита на КТБ и събитията, довели до унищожаването на тази ключова финансова институция. Показанията на Цветан Василев разкриха сериозни факти, които повдигат въпроси не само за финансовата стабилност на страната, но и за начина, по който функционират правоохранителните и антикорупционни органи", се казва в позиция на отцепниците от групата на Пеевски в парламента, която беше прочетена от Тимур Халилов.
Депутатите на Ахмед Доган казват, че споменатите от Цветан Василев задължения на Пеевски от 500 милиона лева са достатъчни, за да разтърсят "цялата икономическа и политическа система на България".
"Василев посочва също, че вдъхновител на акцията срещу КТБ е именно Делян Пеевски, а Петьо Еврото е изпълнител на този план. Ако тези твърдения се потвърдят, пред нас се разкрива една картина на целенасочени действия с цел придобиване на икономически активи чрез злоупотреба с власт и влияние. В тази връзка, ние народните представители на ДПС (без Пеевски и група), които защитават принципите на законност, прозрачност и справедливост, не можем да останем безмълвни", добавят депутатите.
Доганистите, които се наричат "автентичното ДПС", подчертават, че случаят КТБ не е просто въпрос на източване на една банка, а е символ на злоупотребата с власт.
Те твърдят, че КТБ е пример за безнаказаността и сливането на политическата и икономическата власт в ръцете на малцина: "Това разяжда тъканта на нашата демокрация и подкопава доверието на гражданите в институциите".
Хората на Доган отказаха да отговорят на въпрос защо едва сега повдигат темата. Банката фалира преди 10 години и оттогава се говори, че Пеевски има общо с това.
От близо два месеца насам тече тежък вътрешнопартиен конфликт в ДПС между Делян Пеевски и Ахмед Доган. Почетният председател на ДПС настоя за оставката на Пеевски като съпредседател, но той отказва за я даде. Подкрепящите Доган започнаха да говорят за разграждане на модела "Пеевски" и се оплакват от институционален натиск и проверки по негова поръчка. 
Сега прогледналите за КТБ депутати на Ахмед Доган настояват да "даде ясен отговор" на няколко въпроса за Пеевски и КТБ и настояват и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов да конкретни действия, които да "гарантират справедливост и възстановяване на финансовите и морални щети, нанесени на българското общество".
"Ще предприеме ли прокуратурата на Република България действия за повдигане на обвинения срещу Делян Пеевски и искане за сваляне на неговия имунитет? Това е въпрос, който силно вълнува обществото и е ключов за доверието в институциите. Показанията на Василев изискват ясно решение по отношение на ролята на г-н Пеевски в събитията около КТБ", питат те държавното обвинение.
В позицията на доганистите се казва още:
"Допустимо ли е заеми на стойност 500 милиона лева да не бъдат разследвани, особено когато става въпрос за публично значими фигури като Пеевски? Като се има предвид сериозността на този дълг и връзката му с фалита на КТБ, какви действия е предприела или ще предприеме прокуратурата за възстановяване на справедливостта в интерес на българската държава и нейните граждани и подвеждане под отговорност на отговорните лица?"
Депутатите питат и защо антикорупционната комисия не е реагирала за заемите от КТБ, свързани с Пеевски. "В други случаи, Комисията проявява изключителна активност, което говори за избирателен подход и обслужване на нечии зависимости. Липсата на реакция в този случай буди съмнения за двойни стандарти и липса на воля за справяне с корупцията на високо ниво", посочват те.
Хората на Ахмед Доган призоваха и за действия по отношение на множеството сигнали за натиск и репресии върху бизнеси и служители в местната и централната администрация.
 
16.08.2024, 16:40 часа
656 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha