Кирил Петков: Защо не разследват и 150 млн.лв. кредит от ББР за "Булгартабак"

Кирил Петков: Защо не разследват и 150 млн.лв. кредит от ББР за "Булгартабак" Защо КПКОНПИ и нейния председател Антон Славчев не разследват и кредита от 150 млн.лв, които ББР е дала на "Булгартабак". Това попита на няколко пъти в студиото на Нова тв съпредседателят на Продължаваме Промяната Кирил Петков. Депутатът от ПП-ДБ обяви, че този кредит бил подобен на този, който е даден от ББР на Румен Гайтански-Вълка и който от вторник е обект на масирано разследване от страна на прокуратурата и антикорупционната комисия. 
Петков припомни, че още преди 3 години като икономически министър е осветил, че ББР е раздала 8 кредита за над 1 млрд.лв. „Преди три години, през третия ми ден като министър на икономиката, излязох и оповестих, че осем фирми са взели 1 млрд. лева. Следващият месец беше една битка, в която се опитвахме да сменим надзора на банката и управителния съвет и успяхме. Накрая на този период, още през 2021 г. цялата документация по този кредит отиде в прокуратурата. Тези 150 млн. лева са дадени на адвоката на Румен Гайтански, който купува фирмата на Гайтански”, заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната” Кирил Петков.
Той похвали КПКОНПИ, че макар и късно са започнали разследване за кредита от 150 млн.лв за Гайтански, макар, че 2 години са си затваряли очите. В същото време обаче било странно, че не са разследва кредита за "Булгартабак". Според Петков той бил в подобно състояние като кредита за Гайтански, също не бил обслужван, също кредитополучателят бил казал да се усвоява обезпечението. „В „Булгартабак” има обезпечение единствено на хартия. 150 млн. лева са дадени на „Булгартабак” и този кредит в момента не се обслужва. Те са се съгласили да дадат обезпеченията, вместо да си платят кредита”, твърди Петков.
Той обяви, че продължават да държат за оставка на шефа на антикорупционната комисия Антон Славчев. Съпредседателят на ПП заяви и, че Делян Пеевски и вътрешният министър Калин Стоянов се чуват почти всеки ден. На въпрос откъде знае за това, Петков обяви че има достоверна информация, но няма да посочи нейния източник.
По думи на Петков прокуратурата е една затворена система. „30 години тя се самовъзпроизвежда – едни прокурори дават път на следващите прокурори и 30 години нямаме правосъдие и справедливост. Промяната в Конституцията е начинът това да се промени. Ние се опитахме да го оправим, но имаше още един вратар – Конституционният съд, който върна топката”, посочи още Петков.
„Осъзнаваме, че не можем да идем на 8-9-10 избори, но не могат да се правят безпринципно коалиции. Ако някои решения се приложат умно, вярвам, че ще има стъпки напред. Начело трябва да има начело човек, който не е партиен, да има общо доверие на обществото към този човек. Да бъде личност, за която всички да кажем, че може да му се има доверие”, допълни Петков.
15.08.2024, 11:22 часа
488 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha