Лютидол на бунт срещу строителите на скоростния път Мездра-Ботевград: Помощ, тровят ни

Лютидол на бунт срещу строителите на скоростния път Мездра-Ботевград: Помощ, тровят ни Село Лютидол пропищя от строителите на скоростния път Мездра-Ботевград, научи агенция BulNews. Жителите на населеното място стигнали чак до Министерството на околната среда и водите заради несгодите, които са принудени да търпят. Те се обърнали за помощ, тъй като по думите им, дейностите по строежа тровят тях и животните им. 
Според сигнала, не се извършва оросяване при работата на строителната техника и при транспортирането на инертните материали, вследствие на което се замърсява атмосферния въздух. 
Сигналът на хората е препратен за извършване на проверка от РИОСВ-Враца. Еколозите били натоварени със задачата да установят има ли запрашаване вследствие на изграждането на пътя. 
    От експерти на РИОСВ – Враца е извършена проверка на място. Обходен е участък от Е-79 между Мездра и Люти дол и строителен обект в района на селото.
Констатацията на експертите е, че подходите към строителния обект са оросени. Не се извършва оросяване единствено на малки участъци, където състава на почвата не позволява. При оросяване на тези участъци, които са стръмни и с голям наклон, стават много хлъзгави и създават предпоставки за злополуки и аварии. При огледа е установено, че запрашаване се образува от самото преминаване на техника, но е локално на строителния обект.
Техниката, с която се извършва третирането на скалните и земни маси е позиционирана на територията на новостроящото се трасе,  в най-високата част от строителния обект.  Трошачните машини са снабдени с оросителни системи и по време на експлоатация се извършва оросяване. Към момента на проверката се извършват ремонтни работи на трошачните инсталации. 
В сигнала също имало информация за намерения за нерегламентирано депониране на гумени ленти и излезли от употреба гуми. Съгласно предоставената информация от присъстващия по време на проверката представител на строителя, гумено-транспортните ленти и излезлите от употреба гуми се ползват при извършване на взривни дейности. Със същите се извършва покриване на участъка, които ще бъде подложен на взривяване, за да се ограничи разпиляването на скални късове. Наличните гумено-транспортни ленти и гуми се съхраняват на обособени площадки и при необходимост се преместват на следващия участък, в които ще извършват взривни работи. 
На управителя на строителната фирма е дадено предписание за продължаване на дейностите по оросяване при работа на строителната техника, подходите към обекта и в района на населеното място, до приключване на строителните работи. От РИОСВ – Враца обещават да бъде осъществен контрол относно изпълнението на даденото предписание.
 
15.08.2024, 08:50 часа
4727 1
Коментари

Павел

16.08.2024, 08:00 часа
Естествено,че ще констатират каквото им е казано. Това е една ненужна институция, която не извършва никаква работа.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha