ЕК бави плащането на бизнеса за скъпия ток

ЕК бави плащането на бизнеса за скъпия ток Бизнесът ще трябва да почака за компенсации заради скъпия ток, въпреки че депутатите и Министерският съвет одобриха помощта заради близо 60% по-скъпата електроенергия през юли.
Причината - процедурата трябва да бъде одобрена и от Европейската комисия.
Токът е основен разход в производството на Невена. Надявала се е, че след като правителството гласува помощ с таван от 180 лв. на мегаватчас, над който държавата ще покрива разходите за енергия на фирмите, сметката ѝ ще се облекчи. След това получава писмо от доставчика си на ток.
„Компенсациите, трябва да бъдат одобрени от ЕК и дотогава сметките ще бъдат отчитани в пълен размер, без да се приспада. Лошо, не знам как ще ни се отрази“, коментира пред Би Ти Ви Невена Айвазова, собственик на пекарна.
Хотелиери са притеснени от отлагането във времето на мярката за компенсации за електроенергия.
Твърдят, че в разгара на лятото сметките им за ток са скочили в пъти и ще бъдат непосилни за плащане.
„Буквално след малко отивам да подпиша кредит, за да си платя тока. Всички хотелиери ще бъдат потърпевши. Аз специално имам и фотоволтаик, но той не ми стига. Въпреки всичко плащам огромни сметки. Ако съм плащал 10 000 лева, трябва да плащам 30-40 000 лв. Направете си сметка“, посочи Веселин Налбантов.
Ако дадена мярка представлява държавна помощ според европейското конкурентно право, съответната страна членка, която иска да я въведе, трябва да нотифицира Европейската комисията.
Според експерти, практиката държавата да покрива високите сметки на бизнеса, не е добро решение, тъй като оказва негативно влияние върху инфлацията.
„Аз съм сигурен, че в парламента са си дали сметка, още когато са приели този закон, че той няма да бъде одобрен от ЕК, но принципа е бил - нека вземем популистко решение, с което да си спечелим и подкрепата на бизнеса, а и на хората“, коментира Мартин Владимиров, енергиен експерт.
Разглеждането на мярката от ЕК може да отнеме до 6 месеца.
11.08.2024, 09:37 часа
252 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha