ДАИ вече не смята за опасни неизправните автомобили след Годишен технически преглед

ДАИ вече не смята за опасни неизправните автомобили след Годишен технически преглед ДАИ вече не смята за опасни неизправните автомобили след Годишен технически преглед, информира Малинка Бондаренко от Съюза на автомобилистите в България.
Така се изпълнява обещание на транспортния министър Георги Гвоздейков, което е в отговор на недоволството от трудностите при преминаването през преглед.
Малинка Бондаренко от Съюза на автомобилистите в България каза, че промяната е от началото на тази седмица.
"Вече замерванията не са в категория "Опасни", защото като те трябваше да влизат в тази категория и да бъдат спирани от движение в 14-дневен срок. Променили са системата и вече не са като опасни", каза Бондаренко.
Така сега всеки неизправен автомобил излиза с бележката за „значителни“ опасности, става ясно от думите на Бондаренко. Но това дава възможност на собствените им да ги отстранят в за сега определения 14 дневен срок.
"Просто успокояваме хората, за да няма напрежение. Но това не им решава проблемът. Техният проблем е по автомобила", посочи тя.
Малинка Бондаренко не посочи как промяната е станала преди работната група да се е произнесла. Но посочи, че след неуспешния ГТП собственикът ще има право да шофира автомобила си само, за да го закара в сервиз. Бондаренко предупреди, че ако след неуспешния преглед има инцидент, е възможно застрахователите да не признаят щетите.
"Предизвикваш пътно-транспортно произшествие, виновният си ти. Гражданската ти, ако видят, че ти си пресрочил и нямаш преглед, счита се по закона, че моторното превозно средство е технически неизправно. Последните промени дават възможност на КАТ, когато извършва проверка на пътя, дори да ви спре от движение", поясни Бондаренко.
В края на юли, в първата седмица след пълната дигитализация на прегледите, беше отчетен незначителен процент недопуснати коли по пътищата. Броят на колите с "леки несъответствия" също не бе голям.
10.08.2024, 11:11 часа
2251 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha