МВР предупреди 800 000 водачи да чакат снимки за превишена скорост

МВР предупреди 800 000 водачи да чакат снимки за превишена скорост МВР предупреди близо 800 000 водачи да чакат електронни фишове за превишена скорост. Това се подразбра от официално съобщение на вътрешното министерство, с което се обявява, че до края на седмицата (5 – 11 август) на територията на цялата страна е в ход специализирана полицейска операция за контрол на скоростните режими. Тя е част от календара на Европейската мрежа на службите на пътна полиция – Родпол (ROADPOL), като аналогични проверки се извършват във всички страни-членки на европейската мрежа, твърдят от вътрешното ведомство.
МВР използва тези инициативи да обяви специализирана операция, защото така може да спира коли за проверка и без да са извършили някакво нарушение.
В съобщението за сегашната операция е натъртено, че за първите седем месеца на 2024 г. за нарушения на скоростните режими са издадени 788 892 електронни фиша. Именно те предстоят да се връчват в следващите месеци.
От ведомството съобщават, че от началото на годината до края на юли на територията на страната са настъпили 3993 тежки пътнотранспортни произшествия (ТПТП), при които са загинали 244 и са ранени 4948 участници в движението по пътищата. Спрямо същия период на миналата година ТПТП са повече с 236, но загиналите са по-малко с 43, а ранените са по-малко с 20.
От всички настъпили 3993 ТПТП 3765 произшествия са предизвикани  поради допуснато от водача нарушение (94%). От тях поради несъобразяване на скоростта са настъпили 910 ТПТП, при които са загинали 57 и са ранени 1151 участници в движението по пътищата. Спрямо същия период на миналата година тази година тежките пътнотранспортни произшествия по тази причина са по-малко с 47, загиналите с 32, а ранените с 218. 
Най-тежки са месеците юли и август. В жегите хората са в различно състояние от обичайното. Това води до допълнителни предпоставки за катастрофи, обяви в същото време пред bTV главен инспектор Мария Ботева от "Пътна полиция“.
"И през тази година трите основни причини за катастрофи са свързани с отнемане на предимството, несъобразяване на скоростта и неправилните маневри. Големият бич е отнемане на предимство – броят на катастрофите е най-голям. Най-много са жертвите след неправилни маневри“, добави тя.
Главният инспектор посъветва хората да правят план преди дълги пътувания, който да включва и почивки. "Да има вода в автомобила, да има вода и за автомобила, защото понякога се забравя доливането на охлаждаща течност“, коментира Ботева.
"Всички технически средства, с които разполагаме са изведени, за да извършват контрол на скоростта. Акцията се извършва и в тъмната част на денонощието. Нашите камери улавят нарушения и през нощта“, подчерта Мария Ботева. 
06.08.2024, 11:35 часа
476 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha