Украйна потвърди, че първите изтребители F-16 са пристигнали в страната

Украйна потвърди, че първите изтребители F-16 са пристигнали в страната Пристигането на изтребители F-16 в Украйна бележи „нова глава“ за военновъздушните сили на страната, каза президентът Володимир Зеленски в неделя, като потвърди за първи път, че бойните самолети са в страната, предаде CNN.
Украйна настояваше съюзниците си да прехвърлят желаните самолети от началото на войната, за да защити небето си от руски ракети. Русия поддържа въздушно превъзходство над Украйна, а F-16 предлагат значително подобрение в способността на армията. Изтребителите могат да осигуряват въздушно прикритие на войските, да атакуват наземни цели, да се справят с вражески самолети и да прихващат ракети.
„Проведохме стотици срещи и преговори за укрепване на способностите на нашата авиация и противовъздушна отбрана“, каза Зеленски по време на посещение на въздушна база извън Киев. „Често чувахме отговора, че това е невъзможно. Сега вече е реалност. F-16 са в Украйна”, заяви президентът.
Зеленски каза, че е благодарен на партньорите и особено на първите страни, които приеха искането на Киев. „Благодаря на Дания, Холандия и Съединените щати. И на всички наши партньори. Ние оценяваме вашата подкрепа“, каза той. „Това е нова глава за украинските ВВС. Направихме много, за да гарантираме, че те ще преминат към нов стандарт в авиацията, а именно западни бойни самолети", каза той.
Зеленски заяви, че не може да коментира колко F-16 вече са в Украйна, но каза: „Засега броят, който е наличен в страната, и броят на пилотите, които вече са обучени, не е достатъчен. ”
САЩ  се ангажираха да одобрят трансфера на изтребители F-16 за Украйна през август миналата година, след месеци на лобиране от страна на Киев.
04.08.2024, 16:47 часа
670 1
Коментари

Светослав Миронов

05.08.2024, 00:09 часа
Лилипут! До няколко дни така или иначе ще бъдат свалени, какво се снимаш?
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha