Китай почти блокира плащанията от Русия

Китай почти блокира плащанията от Русия След новите санкции, наложени от САЩ, търговията между Русия и Китай почти замря. Около 80% от плащанията в юани се връщат обратно в Русия, съобщи "Комерсант", позовавайки се представители на компании. Плащанията първо "увисват" в Китай за няколко седмици, докато бъдат разгледани подробно, и в повечето случаи се връщат в Русия, като въпреки това се взима процент за конвертиране на валутата. Китай настоява и за все повече документи, които да съпътстват всяко плащане.
"Нашите клиенти са принудени за прибягват към услугите на посредници - платежни агенти или "търговски къщи". В първия случай агентите отговарят само за платежните услуги, във втория - и за движението на стоките", обяснява основателя на Sagrada Legal Олег Ушаков.
Според "Комерсант" около 30% от плащанията в момента се падат на платежните агенти.
"Използването на посредници оскъпява сделката, тъй като клиентите трябва да платят комисионна - средно е около 3-5%, но може да стигне и 8-10% според сложността на логистичната верига и сумата на сделката", казва Ушаков. Освен това, за да се ограничат рисковете, често не само плащането, но и самата стока трябва физически да се изнесе до трета страна, а след това - до Русия.
Ситуацията с плащанията между Русия и Китай се влоши, след като САЩ започнаха да въвежда вторични санкции през декември и одобриха нов пакет санкции на 12 юни. Китайският експорт в Русия за първата половина на годината е паднал до $51,6 млрд., а руският експорт към Китай се е увеличил с  3,9% до $65,2 млрд., като основната част са суровини.
 
Още ограничения
Китай забрани експорта на всички видове граждански дронове, които могат да се използват за военни цели. Западните държави нееднократно критикуваха Пекин за подкрепата на Русия с доставката на оборудване и компоненти, които се използват за производството на оръжие. Украинският външен министър Димитро Кулеба, който наскоро посети Китай, също призова да не се помага на Москва да заобикаля санкциите.
Преди година Китай вече въведе някои ограничения за продажбата на дронове, двигатели и инфрачервено оборудване към тях. Сега забраната е за всички дронове, които могат да се използват за военни или терористични цели, се казва в изявление на министерството на търговията. Новите правила влизат в сила от 1 септември.
03.08.2024, 16:00 часа
529 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha