Говори Москва: Разполагаме със супершпиони, дори семействата им не подозират, че са руснаци

Говори Москва: Разполагаме със супершпиони, дори семействата им не подозират, че са руснаци Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков похвали руснаците, които бяха освободени при големия обмен на затворници между западните страни и Русия, и разясни някои от методите и тактиките съпровождащи тяхната работа в чужбина.
Кремъл съобщи в петък, че Вадим Красиков, наемен убиец, върнат от Германия при най-голямата размяна на затворници между Изтока и Запада след Студената война, е бил служител на руската служба за сигурност ФСБ и е служил в Алфа Груп, част от специалните части на ФСБ, предава "Ройтерс".
Красиков беше осъден от германски съд за убийството на бивш чеченски боец ​​в берлински парк през 2019 г. и президентът Владимир Путин го прегърна, след като той слезе от самолет в Москва в четвъртък вечерта.
Красиков, носещ бейзболна шапка и горнище на анцуг, беше първият от завърналите се, който слезе от самолета и се срещна с Путин, сигнализирайки за важността му за Москва, която се гордее с връщането на агенти от разузнаването, арестувани в чужбина.
Сред тези, които Москва си върна: руско семейство Дулцеви, включително двете им деца, които съдът в Словения осъди, че са се представяли за аржентинци, за да шпионират страните-членки на ЕС и НАТО.
Песков потвърди в петък, че двойката е била шпионска клетка тип "нелегални" - агенти под прикритие, обучени да се представят за чужденци, които прекарват години в чужбина под прикритите си самоличности.
"Децата на "нелегалните" агенти на разузнаването, които долетяха вчера, научиха, че са руснаци едва след излитането на самолета за Москва от Анкара", каза Песков пред репортери.
"Преди това те не знаеха, че са руснаци и че имат нещо общо с нашата страна. И сигурно сте видели, че когато децата слязоха от стълбите на самолета, те не говорят руски и че Путин ги поздрави на Испански. Той каза Buenos Nochas."
"Децата попитаха родителите си вчера кой ги посреща в Москва. Те дори не знаеха кой е Путин. Ето как работят "нелегалните". Те правят такива жертви от отдаденост на работата си."
Песков, който каза, че руските правителствени агенции работят по освобождаването на други руснаци в чужбина, заяви, че размяната на затворници, която прокремълски анализатори определят като победа за Москва, е била договорена от ФСБ и Централното разузнавателно управление на САЩ.
Песков каза, че Путин е сметнал за жизненоважно да посрещне завърналите се лично на летището извън самолета им.
"Това беше почит към хората, които служат на родината си и които след много тежки изпитания и благодарение на труда на много хора успяха да се върнат в Родината", каза той.
Путин е обещал на завърналите се държавни награди и разговор за бъдещето им.
Запитан дали размяната на затворници е знак, че Русия може да е готова да сключи компромисна сделка за Украйна, Песков каза, че това са различни ситуации и че се работи по евентуално дипломатическо решение на това, което Русия нарича "специална военна операция" в Украйна, но то се провежда на "различни принципи".
02.08.2024, 15:35 часа
370 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha