Конституционният съд отмени съдебната реформа, но остави служебното правителство далеч от президента

Конституционният съд отмени съдебната реформа, но остави служебното правителство далеч от президента Конституционният съд не събра нужното мнозинство, за да отмени промените в Конституцията, които задължаваха президента да назначава за служебен премиер измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник. Това става известно от решението, свързано с шестата поправка на Конституцията.
Съдиите Павлина Панова, Мариана Карагьозова-Финкова, Таня Райковска, Атанас Семов, Янаки Стоилов и Соня Янкулова приемат, че тези промени са противоконституционни. Съдиите Константин Пенчев, Филип Димитров, Надежда Джелепова, Красимир Влахов, Борислав Белазелков и Десислава Атанасова приемат, че тези промени не са противоконституционни.
Като противоконституционни и съответно отменени са голяма част от поправките, свързани със съдебната реформа. Промените предвиждаха разделяне на Висшия съдебен съвет, нов начин за избирането му, по-малко правомощия за главния прокурор, както и по-кратки мандати за председателите на върховните съдилища и главния прокурор.
Промените в Конституцията влязоха в сила на 26 декември 2023 г., като бяха приети с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Бяха обаче атакувани от Румен Радев, който оспори осем текста. Депутати от „Има такъв народ“, „Възраждане“ и БСП оспориха измененията изцяло.
Остава възможността да бъдат избирани депутати, които имат двойно гражданство.
26.07.2024, 15:45 часа
496 1
Коментари

пешо

26.07.2024, 21:27 часа
Честито на всички . Трябва да им благодарите.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha