Добра новина за врачани: Пристигна новият ЯМР в МБАЛ "Христо Ботев" /снимки+видео/

Добра новина за врачани: Пристигна новият ЯМР в МБАЛ "Христо Ботев" /снимки+видео/ Вчера в МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца бе доставен новия магнитно-резонансен томограф 1.5 Т, модел MRT-1550 (Vantage Orian).
Доставчик на апаратурата е „Интермедика Груп“ ЕООД. Медицинската техника е на стойност 2 392 000 лв. и е съгласно сключен договор № 44 от 04.05.2023 г. за обществена поръчка с предмет: „Доставка, монтаж, инсталация, пускане в действие и обучение на персонала за работа с магнитно-резонантен томограф 1.5т (ЯМР) за нуждите на Отделение по образна диагностика на МБАЛ ,,Христо Ботев‘‘ АД.
Апаратът ще бъде монтиран в част от бивш хранителен корпус към сградата на „МБАЛ Христо Ботев“ АД. За да бъде възможно монтирането на апарата в сградата където ще се помещава, бе съборена част от стената на същата, след което ще бъде изцяло възстановена. 
Ядрено-магнитният резонанс е медицинска техника за образна диагностика, служеща за ясното представяне на анатомията и физиологичните процеси на части на тялото без за това да се използват рентгенови лъчи или йонизиращи лъчения. При него се ползва принципа на радиовълни, възникващи в хомогенно магнитно поле. Използването е високоспециализирано, безопасно и безболезнено за пациента.
Работата на апаратурата с пациенти се очаква да стартира през месец септември. Изследванията ще могат да се извършват с направления, заплащани от Национална здравноосигурителна каса.

25.07.2024, 11:27 часа
3126 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha