Решението на Байдън предизвика реакции от ключови политици в САЩ и света /обзор/

Решението на Байдън предизвика реакции от ключови политици в САЩ и света /обзор/

На 21 юли президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че се оттегля от надпреварата за втори мандат в Белия дом. Решението на Байдън предизвика реакциите на редица ключови политици в САЩ и по света.
Сред изказалите се беше републиканският кандидат-президент Доналд Тръмп.
"Криворазбраният Джо Байдън не е подходящ да се кандидатира за президент и със сигурност не е подходящ да служи - и никога не е бил! Той достигна до президентския пост само с лъжи, фалшиви новини и без да напуска мазето си", заяви Тръмп.
"Всички около него, включително неговият лекар и медиите, знаеха, че той не е способен да бъде президент, и не беше. А сега вижте какво направи на страната ни - милиони хора идват през границата ни, напълно непроверени и непроверени, много от тях от затвори, психиатрични клиники и рекорден брой терористи. Ще страдаме много заради неговото президентство, но ще поправим щетите, които той нанесе, много бързо. Направете Америка отново велика!", добави републиканецът.
Друг водещ републиканец – председателят на Конгреса Майк Джонсън заяви, че, след като Байдън не е в кондиция да участва в изборите, то той трябва да подаде оставка като президент.
„Ако Джо Байдън не е в състояние да се кандидатира за президент, той не е в състояние да изпълнява длъжността президент. Той трябва незабавно да се откаже от поста си. 5 ноември не може да настъпи достатъчно скоро“, каза Джонсън.
След като обяви оттеглянето си Байдън подкрепи своето „вице“ Камала Харис за президент.
„Днес искам да предложа пълната си подкрепа и подкрепа за Камала, за да бъде номинирана от нашата партия тази година“, написа Байдън в социалната мрежа X.
Самата Харис похвали решението на Байдън като го нарече „патриот“.
"Това е една безкористната и патриотична постъпка от страна на Джо Байдън“, каза Харис.
Тя получи подкрепата на редица видни представители на Демократическата партия, сред които бившите президенти Барак Обама и Бил Клинтън, както и бившият държавен-секретар Хилъри Клинтън.
„За нас е чест да се присъединим към президента (Байдън) в подкрепата му за вицепрезидента Харис и ще направим всичко възможно, за да я подкрепим“, заявиха Бил и Хилъри Клинтън в съвместно изявление.
"Президентът Байдън увенча своята изключителна кариера на служител с президентство. Той изведе Америка от безпрецедентна пандемия, създаде милиони нови работни места, възстанови разрушената икономика, укрепи демокрацията ни и възстанови авторитета ни в света. За нас е чест да се присъединим към президента в подкрепата му за вицепрезидента Харис и ще направим всичко възможно да я подкрепим", се казва още в съвместното изявление.
"Преживяхме много възходи и падения, но нищо не ни е тревожило повече за страната ни от заплахата, която представлява вторият мандат на Тръмп. Той обеща да бъде диктатор още от първия ден, а неотдавнашното решение на Върховния съд само ще го окуражи да разкъса Конституцията още повече. Сега е моментът да подкрепим Камала Харис и да се борим с всички средства, с които разполагаме, за нейното избиране. От това зависи бъдещето на Америка", се казва още в изявлението.
Барак Обама заяви, че решението на Байдън е доказателство за неговата любов към страната.
„Байдън е имал пълното право да се кандидатира за преизбиране“, заяви бившият президент, като похвали постиженията на 81-годишния Байдън и го нарече „патриот от най-висша степен“.
Бившият председател на Конгреса Нанси Пелоси определи Байдън като един от най-значимите президенти в американската история.
„Байдън е американски патриот, който винаги е поставял страната ни на първо място. Неговото наследство от визия, ценности и лидерство го прави един от най-последователните президенти в американската история“, каза Пелоси.
Тя изрази своята „любов и благодарност“ към действащия държавен глава.
Бърни Сандърс - бивш кандидат за номинацията на Демократическата партия за президент на САЩ на изборите през 2016 г. и 2020 г. – благодари на американския президент за всичко направено от него.
Реакция на оттеглянето на Байдън дойде и от Русия, като Кремъл заяви, че ще следи ситуацията отблизо и че до изборите в САЩ има много време, в което много неща могат да се променят.
„До изборите остават още четири месеца. А това е дълго време, през което много неща могат да се променят. Трябва да внимаваме, да следим какво ще се случи и да се занимаваме с нашите дела“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.
Британският премиер Киър Стармър заяви, че уважава решението на президента на САЩ Джо Байдън и определи политическата му кариера като „забележителна“.
„Уважавам решението на президента Байдън и очаквам с нетърпение да работим заедно през останалата част от неговото президентство“, написа Стармър в социалната мрежа X.
„Знам, че както и през цялата си забележителна кариера, той ще вземе решението си въз основа на това, което смята за най-добро за американския народ“, добави той.
Решението на Джо Байдън „заслужава уважение“.„
Това написа германският канцлер Олаф Шолц в X. „Моят приятел Джо Байдън е постигнал много: за страната си, за Европа, за света. Благодарение на него трансатлантическото сътрудничество е тясно, НАТО е силна, а Съединените щати са ефективен и надежден партньор за нас“, написа още германският канцлер.
Полският президент Доналд Туск заяви, че Джо Байдън е направил „демокрацията по-силна“. 
Туск подчерта, че е важно „да се подхранват трансатлантическите отношения, независимо кой е президентът на САЩ“.
„Вие взехте много трудни решения, благодарение на които Полша, Америка и светът са по-сигурни, а демокрацията - по-силна“, написа Туск в социалната мрежа X.
„Знам, че сте се ръководили от същите мотиви, когато обявявахте окончателното си решение. Вероятно най-трудното в живота Ви“, добави министър-председателят. 

22.07.2024, 08:21 часа
431 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha