ООН алармира: Нарастващите конфликти по света са забавили детската ваксинация

ООН алармира: Нарастващите конфликти по света са забавили детската ваксинация Увеличава се броят на децата по света, които остават извън обхвата на кампаниите за ваксинация срещу болести като дифтерия, тетанус и коклюш през миналата година. Причината е, че нарастващият брой конфликтите по света възпрепятства доставките на животоспасяващи ваксини, съобщи ООН в понеделник, цитирана от Ройтерс.
Около 14.5 милиона деца не са били ваксинирани през 2023 г. в сравнение с 13.9 милиона година по-рано, според оценки на ООН. Броят обаче е по-нисък, отколкото по време на пандемията от Covid-19, когато около 18 милиона деца не са били ваксинирани. ООН също така каза, че още 6.5 милиона деца не са получили повече от една доза, което означава, че не са били напълно защитени.
Прогнозите се основават на това колко деца са получили или първата доза, или всичките три дози от ваксината срещу дифтерия, тетанус и коклюш.
Общо 84% от кърмачетата в световен мащаб са получили пълния имунизационен курс миналата година, което е под необходимото ниво за предотвратяване на епидемии. По-специално в засегнатите от войната държави се наблюдава голям скок в броя на децата, които не са били имунизирани през 2023 г.
Най-големият спад във ваксинационния обхват в световен мащаб е отчетен в Судан, който беше унищожен от 15-месечна гражданска война. Степента на покритие там спадна до 57% през 2023 г. спрямо 75% през 2022 г. Това означава, че близо 701 000 деца в Судан изобщо не са били ваксинирани срещу смъртоносни болести като морбили и дифтерия.
Броят на децата, които не са успели да се имунизират в окупираните палестински територии, е нараснал до 17 000 за деветте месеца на миналата година въз основа на налични данни до септември от 1000 през 2021 г.
Судан, Йемен и Афганистан са нови участници в списъка на 20-те държави с най-много неваксинирани деца през 2023 г. Повече от половината от неваксинираните деца в света живеят в страни, засегнати от конфликти или уязвима среда, въпреки че тези нации съставляват само 28% от глобалната кохорта на раждаемостта по данни на УНИЦЕФ.
В доклада на ООН има и някои положителни моменти. Например през 2023 г. в африканския регион имаше около 600 000 деца без ваксини по-малко, отколкото през 2022 г., а покритието с ваксината срещу човешки папиломавирус (HPV), която предпазва от рак на шийката на матката, също се подобри в световен мащаб. Украйна също отбелязва подобрение въпреки войната с Русия.
15.07.2024, 16:03 часа
266 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha