Изложба на гоблени и фини дантели подредиха в мездренско село

Изложба на гоблени и фини дантели подредиха в мездренско село Навръх Петровден по стар стил, в Читалището на мездренското село Лик бе открита изложба на гоблени, картини и изящните фини дантели, изплетени от сръчните ръце на лиженки, под мотото „От миналото до днес...”, включваща над 100 експоната, научи BulNews.
Целта на организаторите бе да представят вътрешния духовен мир и тънкия усет за красота на българката, вплитани и везани с любов през годините.
В България за начало на гобленарското изкуство се приемат стенните платна "Плащаници", изработени във Враца още през Средновековието. 
В първите гоблени са преобладавали библейските мотиви, които изобразявали различни картини от живота и делата на светците. Най-близо до гобленарската техника са чипровските и котленските килими, с направата на които българската жена е претворявала своето въображение и фантазия.
Гоблените, които познаваме днес, започват да се бродират у нас едва в началото на ХХ в, когато се заимстват вече и мотиви от природата.
Наред с гоблените , бяха представени и картини на самоуки художнички от Лик, фини ръчно изплетени дантели, красиви детски комплекти и закачливи играчки, оригинални декупажи от природни материали. Цялото това богатство от цветове и багри бе съчетано с автентичните носии и предметите от бита, характерни за селото.
13.07.2024, 14:19 часа
2176 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha