"Булгаргаз" е разсрочил 40 млн. лв. задължения на ТЕЦ-а на Доган

"Булгаргаз" е разсрочил 40 млн. лв. задължения на ТЕЦ-а на Доган Държавната компания "Булгаргаз" е разсрочила изплащането на 40-те милиона лева дълг на ТЕЦ "Варна" за срок от 3 години. Мажоритарен собственик на дружеството е почетният лидер на ДПС Ахмед Доган, който в момента е в конфликт с избрания от него председател Делян Пеевски. Това съобщи на страницата си във "Фейсбук" сайтът за разследваща журналистика bird.bg.
ТЕЦ "Варна" беше осъдена да плати над 37 млн. лв. на държавния газов доставчик "Булгаргаз" заради това, че не е покривала фактурите за доставено синьо гориво в периода януари - април 2022 г. Малко над 35.5 млн. лв. от сумата е дължимата главница, а 1.5 млн. лв. са присъдените разходи, които електроцентралата трябва да плати на газовото дружество заради разноските по воденото дело. Решението е на Варненския окръжен съд и беше взето през август 2023 г. Заедно с лихвите сумата набъбва на 40 млн. лв.
Новото ръководство на държавният газов оператор "Булгаргаз" е разсрочило за 3 години още 37 милиона лв. от присъдените задължения на "ТЕЦ Варна" ЕАД. Това е станало със споразумение от 31 май 2024, вписано на 19 юни 2024 в Централния регистър на особените залози към Агенция по вписванията, написа на страницата си във "Фейсбук" сайтът за разследваща журналистика bird.bg.
Ръководството на "Булгаргаз" беше сменено от "Български енергиен холдинг", който е под шапката на енергийното министерство, в средата на април 2024 г. Тогава изпълнителният директор Деница Златева напусна поста с официален мотив "лични причини". На нейно място беше назначен Веселин Синабов, който участва в подписването на договора с турската компания "Боташ", оказал се в последствие неизгоден за България.
Първо "Булгаргаз" са разсрочили плащането на 3 млн. лв. от "ТЕЦ Варна", а след това и останалите 37 млн. лв. Държавният газов оператор е отказал да отговори на въпроси на bird.bg по Закона за достъп до обществена информация.
Депутатите от "Продължаваме промяната - Демократична България" Стела Николова и Мартин Димитров попитаха писмено енергийният министър Владимир Малинов какви действия е предприел държавният газов оператор, за да си събере дълга на "ТЕЦ Варна" към "Булгаргаз". Те получиха отговора лично и нямаха право да го разпространяват, защото "Булгаргаз" е определил това като "търговска тайна", тъй като е засегната и трета страна, информира dnevnik.bg.
Сега е зададен нов парламентарен въпрос на енергийния министър Владимир Малинов - дали суми за балансиране на системата са изплащани на "ТЕЦ Варна" ЕАД и не са били приспадани от милионите задължения на ТЕЦ-а към държавната "Булгаргаз", съобщава bird.bg.
Междувременно историкът и журналист Ибрахим Карахасан заяви пред БНР, че Делян Пеевски е трябвало да изплати борчовете на Ахмед Доган от "ТЕЦ Варна" и това се е случило преди дни.
По думите му в ДПС нещата се въртят върху триъгълника диалог - санкция - деребеи.
"Диалогът го няма, санкциите ги има, а Делян Пеевски говори за деребеи", каза Ибрахим Карахасан. По думите му почетният председател на ДПС Ахмед Доган е бил в изолация, "защото не му се занимава повече с политика", заради което се е "предоверил на Пеевски".
"Мисля, че Доган осъзнава грешката си, защото Пеевски подрива отвътре партията. ... Ще се окаже, че т.нар. "феномен в политиката" ще взриви партията. ... Злият дух от бутилката е изпуснат", коментира Карахасан.
Той посочи, че през последните години Пеевски е бил касиерът на ДПС и са му били дадени големи аванси за това.
"Той трябваше да поема ангажимента за обезпечаването на партията на избори. Да поема и един друг ангажимент, който обществото го знае. Публична тайна е, че Доган има проблем със законите и той е осъден във връзка с "ТЕЦ Варна" и около 36 - 37 милиона лева остават да висят, а и още един ресурсен кредит от 40 милиона. Доган запази дълго време мълчание, защото Пеевски трябваше да му плати борчовете. Доколкото знам от вътрешна информация, това е станало тези дни", каза Карахасан.
Неговата прогноза е, че в 50-ото Народно събрание няма да може да се състави правителство и предстоят нови избори през есента.
"На следващите избори Делян Пеевски ще бъде изхвърлен от политиката. Без ДПС той не струва и пукната пара, може да се опита да направи своя формация, но няма да успее", прогнозира историкът.
09.07.2024, 14:24 часа
343 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha