Земеделските земи у нас поскъпват повече от жилищата

Земеделските земи у нас поскъпват повече от жилищата Цените на земеделската земя в България се повишават повече и от тези на жилищата, показват данните на НСИ, публикувани в петък.
Средната стойност на обработваемата земя у нас през миналата година е достигнала 1607 лв. за декар и на практика.
През 2022 г. 1 декар струваше средно 1428 лв. и само за една година е поскъпнал с 12.5%.
Това е най-големият ръст на цените на земеделската земя за последните 8 години. За този период поскъването е над два пъти - през 2016 г. декар струваше 770 лв., а поскъпването през следващите години беше далеч по-плавно.
Ръстът от 12.5% надминава този при жилищата. В края на 2023 г. цените на апартаментите на годишна база са се вдигнали с 10.1%. Има осезаеми разлики в това колко струва декар земеделска земя в различните региони.
Повечето сделки са на вторичния пазар, където са площите, купувани с цел да се уедрят и продадат по-скъпо. Това е една от предпоставките за високия ръст на цените. А той идва от основно от спекулативни сделки, защото в същото време арендата намалява.
В условията на война в Украйна и на нарушени вериги на доставки асоциацията прогнозира, че цените на обработваемите земи да продължат да растат. Прогнозата за за тази година е, че средното повишаване няма да е повече от 10%.
06.07.2024, 11:47 часа
24035 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha